Украинската армия се е изтеглила от Лисичанск

Украинската армия се е изтеглила от Лисичанск

Украинската армия се е изтеглила от Лисичанск

Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск - стратегически град в източната част на страната, който от седмици бе подложен на ожесточени атаки от руските въоръжени сили и сепаратистите, предаде Франс прес.

"За да бъде запазен животът на украинските защитници (на Лисичанск), бе взето решение за изтегляне" от града, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Той обясни, че "в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на защитата на града би имало фатални последици".

Превземането на града означава, че руската армия и сепаратистите вече контролират напълно Луганска област, информира БТА. Сега те ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад. Тези два големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишления регион Донбас, чието "пълно освобождение" е една от провъзгласените цели на руската "специална военна операция" в съседна Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща, че контролът над района ще бъде възстановен, предаде Ройтерс.

Ако командирите на нашата армия изтеглят хората от определени точки на фронта, където врагът има най-голямо предимство, а това се отнася и за Лисичанск, това означава само едно нещо - че ще се върнем благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличаването на доставките на модерни оръжия, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ