Властите в ЮАР били готови да арестуват Путин при влизане на територията на страната

Властите в ЮАР били готови да арестуват Путин при влизане на територията на страната

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент Владимир Путин при негово евентуално влизане територията на страната, се казва в писмена декларация на министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува вчера, предаде ДПА, цитирана от Нова тв.

След месеци на несигурност Южна Африка и Русия обявиха миналата седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС. Вместо това той ще се включи чрез видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Демократичният алианс, заедно с правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да арестува Путин, ако той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на "Амнести Интернешънъл" Шенила Мохамед нарече декларацията "победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното - победа за жертвите в Украйна".

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на "обявяване на война".

Южна Африка е подписала учредителния договор на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин и бе подложена на натиск от международната общност да арестува Путин, ако отиде на форума.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ