Военният режим в Мианмар въвежда китайски системи за наблюдение

Военният режим в Мианмар въвежда китайски системи за наблюдение

Военният режим в Мианмар въвежда китайски системи за наблюдение

Правителството на военните в Мианмар, които взеха властта с държавен преврат в началото на 2021 г., инсталира произведени от Китай камери с лицево разпознаване в градове в страната, съобщава Ройтерс по информация от свои източници.

В търговете за осигуряване и инсталиране на камерите за сигурност и технологията за лицево разпознаване мерките се описват като проекти за безопасен град, насочени към поддържане на сигурността и в някои случаи към запазване на гражданския мир, казват хора, които участват или са участвали в проектите.

След преврата през февруари 2021 г. местните власти са стартирали нови проекти за наблюдение с камери в най-малко 5 града, сред които и четвъртият по големина Моламийн, според информация от източници и местни медии. Те са продължение на по-стари политики на страната.

Властите имат намерение да въведат системи за наблюдение във всеки от седемте щата и седемте региона на страната.

Търговете за доставка и инсталация на системите са спечелени от местни фирми, които внасят камерите и някои свързани технологии от китайски гиганти, като Zhejiang Dahua Technology, Huawei Technologies Co Ltd и Hikvision. След запитване на Ройтерс към компаниите те или отричат да имат директни търговски отношения с управлението в Мианмар, или не отговарят на запитванията.

Източниците на информационната агенция казват, че фирмите, които са спечелили търговете за доставка на системите в Мианмар, понякога използват софтуер за лицево разпознаване, разработен от местни и регионални компании, тъй като китайските технологии са скъпи.

Системите за видеонаблюдение се използват в много градове по света за борба с престъпността. Технологията се развива и в САЩ за целите на правоприлагането. При някои сложни системи, като използваните в Китай, изкуствен интелект съпоставя изображения на хора в реално време с база данни със снимки.

„Камерите за наблюдение представляват сериозен риск за демократичните активисти (в Мианмар), тъй като военните и полицията могат да ги използват, за да следят техните действия, да разберат връзките помежду им, да идентифицират безопасни жилища или други места за събиране (на активистите) и да разпознават и прихващат коли и мотоциклети, използвани от активистите“, казва пред Ройтерс Фил Робъртсън, заместник-директор на Human Rights Watch за Азия.

Военното управление в Мианмар е установило широко разпространено наблюдение, като е инсталирало шпионски софтуер, за да прихваща комуникациите на своите граждани, пишат от информационната агенция.

Армията разполага с офицери, чиято задача е да анализират записаното от камерите за наблюдение, каза пред Ройтерс Нии Тута – дезертирал от армията капитан през февруари 2021 г. Той споделя, че не знае колко офицери са били назначени за тази работа, но описва посещение на контролни стаи за видеонаблюдение, обслужвани от войници в столицата Найпидо. Информацията обаче не е независимо проверена и доказана.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ