Защо Шри Ланка остана без пари?

Защо Шри Ланка остана без пари?

Защо Шри Ланка остана без пари?

Шри Ланка е изправена пред най-тежката икономическа криза в съвременната история. 22-милионното население на островната държава в Индийския океан се бори с непосилния скок на цените на храните, електроенергията, лекарствата и други стоки от първа необходимост, ако изобщо могат да ги получат. Шофьорите прекарват часове на опашка за квотата си за гориво.

Ето защо жителите на Шри Ланка протестираха по улиците и нахлуха в къщата на президента.

Как се стигна дотук?

Непосредствената причина за кризата е ясна: Шри Ланка изчерпа валутните си резерви, от които се нуждае правителството, за да плаща вноса.

Как се стигна до тази ситуация изисква повече обяснения. Това е история за фискална непредпазливост, неустойчива политика на обменния курс и хронично лошо управление.

Когато валутата свърши

От началото на 2020 г. търсенето на чужда валута в Шри Ланка се е увеличило, докато способността ѝ да печели чрез износ, заеми и други притоци на капитал – е намаляла.

Това се отразява в постоянния спад на официалните чуждестранни резерви, държани от Централната банка на Шри Ланка – от около 8 млрд. долара те паднаха под 2 млрд. долара. (Валутата на Шри Ланка е „затворена“, което означава, че не се търгува извън страната, така че валутните транзакции трябва да минават през Централната банка).

Колкото и лоши да са тези числа, реалността е още по-лоша.

Брутните резерви не са като пари в банкова сметка, с които се правят разплащания. Те включват например валута, която вече е договорена, и заеми с условия, които ограничават вноса от определени страни.

Действителното количество „използваема” чуждестранна валута е далеч по-малко. В началото на май то бе едва 50 млн.долара – нищожно ниво за икономика, която до края на 2021 г. се нуждаеше от около 75 млн. долара на ден, за да плаща за вноса в страната. Това доведе правителството на Шри Ланка до неизпълнение на 78 млн. долара плащания по лихви в края на май.

Намаляване на притока на валута

Намаляването на притока на чуждестранна валута в Шри Ланка и увеличаването на изходящите потоци се дължат на вноса, който изпреварва износа. Живеещите в чужбина изпращат по-малко пари у дома, опустошението на туристическия сектор и по-високите плащания по дълга.

За две години годишният търговския дефицит на страната се покачи от около 6 млрд. на 8 млрд. долара.

Два други ключови източника на чуждестранна валута – парите на емигрантите и приходите от международен туризъм, също намаляха. В своя пик те компенсираха търговския дефицит, но от 2019 г. стойността на преводите от чужбина са паднали с над 20%. Приходите от туризъм, опустошен от великденските бомбени атентати през 2019 г. , при които бяха убити 269 души, намаляха с почти 90% от пика си през 2018 г.

Поддържане на обменния курс

Обикновено една нация може да избегне изчерпването на чуждестранна валута по два начина. Единият е с пари назаем. Шри Ланка обаче беше вече задлъжняла преди кризата. Правителствата взеха заеми, за да финансират инфраструктурни проекти и да подкрепят губещите обществени услуги. С очакваните годишни разходи за обслужване на дълга от 10 млрд. долара, Шри Ланка е лош кредитополучател. Другият по-добър начин е плаващ обменен курс по подобие на тези в Австралия, Великобритания, Япония и САЩ. Стойността на валутата се променя в зависимост от търсенето и така поддържа баланса.

Технически Шри Ланка има плаваща валута, но тя е „управлявана“ – като правителството, основно чрез Централната банка, обвързва стойността на рупията към щатския долар.

Едно правителство може да направи редица неща, за да поддържа стойността на своите валути, но основният начин е да закупи самата валута, като използва чуждестранните резерви – точно каквото направи Централната банка на Шри Ланка.

С намаляването на чуждестранните резерви правителството предприе други по-рискови политики. Особено катастрофално беше решението от април 2021 г. за забрана на вноса на торове, което бе рекламирано като политика за насърчаване на биологичното земеделие, но всъщност ставаше дума за намаляване на търсенето на чуждестранна валута. Последвалият спад в селскостопанското производство само задълбочи икономическата криза.

Нарастващите цени

Точно както краткосрочните решения могат да създадат дългосрочни проблеми, така и дългосрочните решения могат да предизвикат краткосрочна болка. Позволяването на (обвързаната) рупия да се обезцени с повече от 40% спрямо щатския долар доведе до повишаване на инфлацията до 54%.

Помощта, която правителството на Шри Ланка потърси от МВФ, вероятно ще удари силно хората, поне в началото. Въз основа на предишен опит Фондът ще наложи драстично свиване на държавните разходи, преди да спаси страната. Но без болка животът в Шри Ланка изглежда още по-мрачен.

При недостиг на вносни суровини индустрията ще се свие, създавайки низходяща спирала на ниско производство, ниски инвестиции и произтичащ от това нисък икономически растеж.

От друга страна Шри Ланка има някои природни предимства – от изумителна красота, прекрасна плажна ивица, културни и исторически паметници и най-сърдечното и грамотно население в Южна Азия. Това, от което се нуждае сега, е некорумпирано и принципно политическо ръководство, компетентно икономическо управление и правилни политики.

Джо Адетунджи, редактор, The Conversation 

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ