Зеленски дава старт на антикорупционни реформи

Зеленски дава старт на антикорупционни реформи

Зеленски дава старт на антикорупционни реформи

Украинският президент Володимир Зеленски ще обяви антикорупционни реформи заедно с преустройството и консолидирането на кабинета си, според Kyiv Post.

Решението е взето, след като стана ясно миналата седмица в Лугано, Швейцария, че Украйна ще получи стотици милиарди долари от най-силните икономики в света за следвоенно възстановяване.

Новият кабинет ще бъде реорганизиран чрез намаляване на броя на министрите от сегашните 20 до 12. Това означава, че броят на служителите в министерствата ще намалее почти наполовина.

Министерството на външните работи на Украйна също подлежи на ремонт, за да се обезпечи бъдещата интеграция в ЕС. Не е известно обаче дали външният министър Дмитро Кулеба ще остане на поста си.

С провеждането на реформите ще бъде натоварено Министерството на цифровата трансформация, съобщи президентът Зеленски, който подчерта, че правителството се отнася  „много сериозно“ към антикорупционните реформи и укрепването на върховенството на закона, както бе записано в Декларацията от Лугано

Украйна беше класирана на 122 от 180 страни по индекс за възприемане на корупцията за 2021 г. от Transparency International. Лидери в класацията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, а на другия полюс като най-корумпирана страна е Южен Судан. Русия заема 136 място, посочва изданието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ