За първи път олимпийски шампион начело на МОК

За първи път олимпийски шампион начело на МОК

За първи път олимпийски шампион начело на МОК

За първи път в историята си Международния олимпийски комитет бе оглавен от олимпийски шампион. Германецът Томас Бах, който досега бе вицепрезидент на МОК и има златен медал по фехтовка от Монреал 1976 г., бе избран с убедителна преднина за президент на организацията. Той наследява управлявалия 12 години Жак Рох за осемгодишен мандат, след което може да се състезава за още четири години на поста.

Конкуренти на Бах за поста бяха олимпийският шампион по овчарски скок Сергей Бубка (Украйна), Нг Сер Мианг (Сингапур), Чин Куо У (Тайван), Ричард Карион (Пуерто Рико) и Денис Освалд (Швейцария).

За избирането на Бах обаче надделя богатият му опит в различни сфери, свързани с международния олимпийски живот - от 1991 г. той заема ключови постове в структурата на МОК, включително и вицепрезидентския. Освен това оглавява и Германския олимпийски комитет.

„Благодаря на всички, включително и на тези, които не са гласували за мен. Ще се постарая в следващите години да спечеля доверието ви. Искам да бъда президент на всички вас. Вратата, ушите и сърцето ми ще са отворени за всички”, заяви в първата си реч новоизбраният 59-годишен президент на МОК, който е и юрист по образование

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ