„Да раздвижим България!”

„Да раздвижим България!”

Над 300 спортни събития и 500 часа активни физически занимания са заложени в програмата на  предстоящата Национална седмица под надслов „Да раздвижим България 2013”. Инициативата ще стартира на 7 октомври едновременно в 16 български града и ще продължи до 13. октомври.

България е част от Европейската инициатива Move Week, в която се включваме заедно с още 30 европейски държави.

В последните европейски проучвания на физическата активност в Европа България е на последно място. Само 13% от българите редовно спортуват.

Спортните събития ще се проведат едновременно в Пловдив, София, Варна, Чепеларе, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Силистра, Монтана, Русе, Хасково, Пазарджик, Мездра, Кърджали, Пазарджик, Тетевен. Повечето от тях са достъпни като натоварване, така че  всеки да може да се включи, независимо от физическото си състояние и подготовка.

„Доказано е, че липсата на физическа активност е по-голяма заплаха за общественото здраве от тютюнопушенето - споделя Ласка Ненова, регионален координатор за България и Източна Европа, Кипър, Малта и Португалия. Това е и причината да подготвим подобни масови събития, които от една страна включват малки и големи в спортни активности, а от друга – повишават информираността на българите за това колко е важно движението”, обясняват организаторите.

Подготвените над 300 събития включват надиграване с народни танци между Пловдив и Варна; уличен фитнес; масова зумба; класическа хата-йога и повлияните от Изтока фит-йога и зен-фукционална тренировка; демонстрации на паневритмия; бразилска капоейра и различни китайски, японски и европейски бойни изкуства като Таекон-до, Айкидо, Карате, Френски бокс, Винг-чун кунг Фу. Предвидени са отворени фитнес тренировки, комбинирани гимнастики, уъркшопове по регетон и модерни танци. Децата ще се забавляват със специално организирана симулация на планинско колоездене, състезание с ролери и много игри.

Ще бъдат проведени и градски маратони, в които ще участват и хора в неравностойно положение, като предвижването им ще се извършва чрез инвалидни колички или специални триколесни велосипеди.

По време на Седмицата на движението от 7. до 13. октомври ще бъдат представени над 150 различни спортни и младежки организации от цялата страна, като клубовете са основно от градовете Пловдив, Варна, Кюстендил, София, Враца, Монтана, Велико Търново, Русе, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Мездра, Тетвен, Силистра.

Събитията ще бъдат основно в Пловдив - Цар Симеоновата градина, Центъра, парк Лаута; София – Южен парк и пред НДК; Варна – Морската градина, Центъра, МОЛ Варна. В седмицата на движението може да се включи всеки, а как вижте ТУК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ