Златните правила за успеха на Бил Гейтс

Златните правила за успеха на Бил Гейтс

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс днес навършва 60 години. Компютърният експерт е символ на успеха. Продуктите на Microsoft се използват в почти целия свят. Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са едни от хората, които заделят най-много за благотворителност и социални каузи.

Успехът на Гейтс идва от непрекъснато желание за развитие и смелостта да се впуска в рискови начинания. Гейтс показва своите възможности още в началното училище където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено математическите си възможности. Неговите родители  виждат  таланта му и решават да го пратят в частното училище Лейксайд, като по този начин искат  да му помогнат в неговото развитие. Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите и бъдещият му партньор Пол Алън, с който през лятото на 1975 г. създават Microsoft.

През всичките години Бил Гейтс е следвал няколко прости правила, които отстоява и до днес. Те са:

1. Животът е несправедлив – свикни с този факт.

2. На света не му пука за твоето самочувствие и самоуважение. Той очаква от теб постижения, преди да вземе под внимание чувството ти за лично достойнство.

3. Малко вероятно е да започнат да ти плащат 40 хиляди годишно веднага след завършването на университета. Няма да станеш вицепрезидент на компания с лимузина и личен шофьор, докато не си го заслужиш.

4. Ако си мислиш, че учителят ти е строг и взискателен – почакай да се запознаеш с шефа си. За разлика от учителя, неговата кариера зависи от това как ти си вършиш работата.

5. Да пече сандвичи в „Макдоналдс” не е под достойнството на никого. Прадедите ни биха нарекли такава работа – всъщност всяка работа – „отличен шанс”.

6. Не бързай да обвиняваш родителите си за всеки свой неуспех. Не хленчи и понасяй несгодите си, като се учиш от тях.

7. Преди да се родиш, майка ти и баща ти не са били скучните, сиви хорица, каквито ти се струват днес. Те са станали такива, защото са печелили пари, за да е безоблачно детството ти, за да са изпрани дрехите ти и да има кой да изслушва безкрайните ти тиради колко си велик. Затова преди да тръгнеш да спасяваш амазонските гори от алчното поколение на своите родители, се опитай първо да си подредиш стаята.

8. Училището ти отмени разделянето на децата на победители и неудачници, но животът не го е направил още. В някои училища вече не слагат лоши оценки и разрешиха на учениците да правят контролните си колкото пъти си искат. Това няма нищичко общо с онова, което се случва в реалния живот.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ