16 навика, които ще ви направят по-успешен човек

16 навика, които ще ви направят по-успешен човек

16 навика, които ще ви направят по-успешен човек

Какво бихме могли да сторим днес, за да помогнем на бъдещото си "аз" и да станем по-успешни хора след, да кажем, 5 години?

Този въпрос бил зададен от студент по физика в САЩ на 23 години към потребителите на американския сайт за въпроси и отговори Quora. Резултатът бил интересна анкета, в която потребители на различна възраст и с опит посочили полезни съвети.

Ето какви били отговорите им:

1. Изберете си спорт, който да практикувате като хоби през годините. В противен случай заседналият начин на живот, който започва в университета и продължава в колежа, ще навреди на тялото ви, гръбначния стълб, мускулите.

2. Записвайте си важните неща, които сте направили през деня. Harvard Business Scool посочва, че 15 минути размишляване над това, което сме сторили по време на деня в края му, ни прави значително по-продуктивни хора.

3. Разговаряйте с непознат човек всеки ден. Всеки непознат е нова житейска възможност. Шанс да спечелим нов приятел, да се сдобием с идеи, да се отърсим от страха си от непознатите, да започнем бизнес. Хората, които познаваме, определят бъдещето на кариерата ни, щастието и здравето ни. Разширявайте мрежата си от контакти.

4. Търсете щастие в процеса на преследване на мечтите си. Вместо да правите това, което трябва, правете това, което ви харесва.

5. Научете се да слушате. Хората обичат да говорят за себе си – развийте способността да им позволявате да го правят пред вас. Това ще ви помогне с тях в бъдеще.

6. Губете по-малко време. Разделяйте живота си на дни, дните на часове, часовете на минути.

7. Градете приятелства и бъдете добри. Всички приличаме повече на приятелите си, отколкото предполагаме.

8. Учете нови неща. Колкото повече са различните ви умения и изживявания, толкова повече креативни идеи ще ви идват наум и по-добре ще можете да се свързвате с другите.

9. Пестете пари. Заделяйте по малко от заплатата си. Правете го автоматично, за да не пропускате вноски. Ще бъдете много благодарни на себе си някой ден. 

10. Вечеряйте със стари хора. Изпийте по чашка с тях. Те са били на много места, правили са много неща и могат да ви разказват истории.

11. Учете се да медитирате. Това помага на мозъка да се отърсва от лудостта на деня.

12. Научете се да се справяте със срама и съмненията. Всеки изпитва тези емоции, но малцина могат да реагират на тях правилно.

13. Излизайте навън всеки ден. Ходете на походи. Когнитивни психолози посочват колко здравословно и лечебно за депресията и т.нар. бърнаут (свръхизтощение) може да бъде странстването сред природата.

13. Опознавайте личности, много различни от вас. Ако сте либерално настроени, потърсете контакти с консервативни хора. Ако сте градски човек, огледайте се за хора от село. Вземаме по-добри решения, ако познаваме група от най-разнообразни хора.

14. Помнете дати. Независимо дали се свързвате с важен за живота ви човек или поставяте нещо във фризера, да знаете кога точно се е случило това може да ви бъде изненадващо полезно по много начини.

15. Четете романи. Художествената литература е емоционална симулация, която ще ви тренира да разбирате гледната точка на другите хора в живота.

16. Поставяйте си малки цели. Например да четете по 15 страници на ден. Да правите по 20 лицеви упори. Това ще ви помогне да се справяте с гигантски проекти – мечти – като ги раздробявате на малки житейски ежедневни задачи. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ