Делото между Илон Мъкс и Twitter ще започне през октомври

Делото между Илон Мъкс и Twitter ще започне през октомври

Делото между Илон Мъкс и Twitter ще започне през октомври

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск загуби в опита си да отложи делото, започнато срещу него от социалната мрежа Twitter, предаде Асошиейтед прес.

Съдия от щата Делауеър разпореди съдебните заседания да започнат през октомври, аргументирайки решението си с „облака от несигурност“, надвиснал над фирмата, след като милиардерът се отказа от сделката за нейното придобиване.

„Забавянето заплашва да нанесе непоправима вреда“, каза Катлийн Сейнт Джуд Маккормик, председател на Канцлерския съд на Делауеър, където се водят много корпоративни битки. „Колкото по-дълго е забавянето, толкова по-голям е рискът“, добави Маккормик

Twitter поиска ускорен процес през септември, докато екипът на Мъск призова да се изчака до началото на следващата година поради сложността на случая. Маккормик каза, че екипът на Мъск е подценил способността на съда в Делауеър „бързо да обработва сложни съдебни спорове“.

Twitter се опитва да принуди предприемача да изпълни обещанието си от април да купи гиганта в социалните медии за 44 млрд. долара. Компанията иска това да се случи бързо, като твърди, че продължаващият спор вреди на нейния бизнес.

„Това е много благоприятно решение за Twitter по отношение на придвижването на нещата“, каза Карл Тобиас, професор по право в университета в Ричмънд. „Тя изглеждаше много загрижена за аргумента, че забавянето би навредило сериозно на компанията. Мисля, че това е вярно“, добави той.

Мъск, който е най-богатият човек в света, обеща да плати 54,20 долара на акция за Twitter, но информира компанията през юли, че иска да се оттегли от споразумението.

„Това е опит за саботаж. Той прави всичко възможно, за да срине Twitter“, каза адвокат Уилям Савит, представляващ Twitter пред Маккормик във вторник. Изслушването се проведе виртуално, след като Маккормик каза, че е дала положителна проба за COVID-19.

Мъск твърди, че компанията не е успяла да предостави адекватна информация за броя на фалшивите или „спам ботове“ акаунти в Twitter и че е нарушила задълженията си по сделката, като е уволнила топ мениджъри и е съкратила  значителен брой служители.

Twitter твърди, че причините на Мъск да се оттегли в всъщност са свързани с това, че той се е съгласил да плати за премия от 38% над цената на акциите на Twitter малко преди фондовият пазар да се срине и акциите на производителя на електрически автомобили Tesla, откъдето идва по-голямата част от личното богатство на Мъск, да поевтинеят значително, изтривайки над 100 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ