Г-7 призовава за регулации в областта на изкуствения интелект

Г-7 призовава за регулации в областта на изкуствения интелект

Г-7 призовава за регулации в областта на изкуствения интелект

Страните от Г-7 трябва да приемат регулации в областта на изкуствения интелект (ИИ), основани на оценка на риска. Това препоръчват министрите, които отговарят за процеса на дигитализация, в заключително изявление, което беше разпространено в края на двудневната им среща в Такасаки, предава Ройтерс.

Важно е обаче въпросните регулации да "съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и да са основани на демократични ценности.

Участниците във форума признаха, че "политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на ИИ могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността. 

"Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията. Тя допълни, че Европейският съюз трябва да постигне и политическо споразумение през тази година за защитата на авторските права по отношение на музиката и визуалните продукти, създадени с технологии с машинно самообучение.

Япония, която е ротационен председател на Г-7, обеща подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект. Токио се надява да накара страните от Г-7 "да постигнат споразумение за гъвкаво и адаптивно управление“, заяви министърът на промишлената конкурентоспособност Ясутоши Нишимура.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ