Мария Габриел и новият кмет на Варна Благомир Коцев откриха двудневния форум за технологии и иновации Innowave Summit

Мария Габриел и новият кмет на Варна Благомир Коцев откриха двудневния форум за технологии и иновации Innowave Summit

Мария Габриел и новият кмет на Варна Благомир Коцев откриха двудневния форум за технологии и иновации Innowave Summit

Повече от 3000 души се очаква да преминат през вратите на Двореца на културата и спорта днес и утре за европейския форум за технологии и иновации Innowave Summit, който тази година се провежда за седми път.

“България има дългогодишни традиции в развитието на образованието и науката, нарастващ брой висококвалифицирани инженери и изследователи, активно растяща стартъп екосистема и фондове за рисков капитал”, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която откри събитието виртуално. “ Имаме над 230 активни стартъп компании. Напредъкът на българската технологична индустрия получава признание и в глобален мащаб. Вярвам, че именно защото Европа притежава конкурентно предимство в областта на образованието и науката, основата на дълбоките технологии, на развитието на таланти и инфраструктура, тя може да стане глобален лидер на тази нова вълна от иновации.”, каза тя.

Innowave Summit е и първото голямо събитие с участието на новия кмет на Варна, Благомир Коцев, който обиколи и експо изложението на терена на Двореца на културата и спорта, където се провежда събитието, и разговаря с изложителите, най-вече с тези, предлагащи иновативни решения за развитието на градовете и инфраструктурата. “Вярвам, че е изключително важно, че това събитие се случва точно в този момент, и се надявам то да стане символ на новото начало, което Варна трябва да постави в своето развитие. Уверявам ви, че администрацията ще гледа в същата посока като бизнеса - ще развива както условията за правене на иновативен бизнес в България, така и университетите и младите хора, които да бъдат предприемачи и да бъдат привличани от бизнеса, който без тях няма как да просперира”, каза Благомир Коцев.

Innowave Summit доведе във Варна лидерите на компании като Meta, Google DeepMind, Google Cloud, Salesforce, Ringostat и други, както и мотивационни лектори и маркетингови специалисти от цял свят и България, като Лукаш Зелезни, Лари Бийл, Дейл Хауърт, Кенет К. Крос. В събитието участват и Лазар Малаков от българското подразделение на Meta, Георги Малчев от Xplora, Лазар Радков, Светлин Наков и други. Водещ на форума е журналистът Ники Кънчев.

Програмата на форума включва и дискусионни панели в двата дни - “Бъдещето на технологичната индустрия” в петък и “България като марка” в събота, като във втория участват представители на държавните и местните институции, туристическата индустрия, университетите от региона и представители на бизнеса. 

Изложението, разположено на терена на Двореца на културата и спорта във Варна представя постиженията на български и международни компании в роботиката, технологичните иновации, решенията за управление на работните и маркетинговите процеси.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ