Си Ен Би Си: Microsoft ще се откаже от мястото си на наблюдател в борда на OpenAI на фона на регулаторен натиск

Си Ен Би Си: Microsoft ще се откаже от мястото си на наблюдател в борда на OpenAI на фона на регулаторен натиск

Технологичният гигант Microsoft ще се откаже от мястото си на наблюдател в борда на OpenAI на фона на засилващия се регулаторен контрол върху генеративния изкуствен интелект в Европа и САЩ, пише Си Ен Би Си.

Според информация в медиите заместник-главният съветник на Microsoft Кийт Доливър е написъл писмо до OpenAI късно във вторник, в което се казва, че позицията е предоставила информация за дейностите на борда, без да компрометира неговата независимост.

Но в писмото се добавя, че мястото вече не е необходимо, тъй като Microsoft е „отчел значителен напредък от новосформирания борд“, предаде„Файненшъл таймс“.

По-рано Европейската комисия съобщи, че Microsoft може да бъде изправен пред антитръстово разследване заради ролята си на пазарите за виртуални светове и генеративен изкуствен интелект.

Комисията заяви през януари, че „разглежда някои от споразуменията, сключени между големи играчи на дигиталния пазар и генеративни разработчици и доставчици на ИИ“ и изтъкна връзката между Microsoft и OpenAI като конкретна сделка, която ще анализира.

През юни антитръстовите регулатори на ЕС заявиха, че ще потърсят допълнителни мнения на трети страни по сделката.

Microsoft зае място в борда без право на глас в OpenAI през ноември в опит да потуши някои от въпросите относно интереса на Microsoft към стартъпа след бурен период, през който главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман бе уволнен, а малко след това бързо бе върнат на поста.

OpenAI се превърна в една от най-горещите стартиращи компании в световен мащаб, след като пусна своя чатбот ChatGPT в края на 2022 г. Технологията позволява на потребителите да въвеждат прости текстови заявки и да извличат креативни отговори от чатбота.

Microsoft е инвестирала милиарди долари в стартъпа, като общата му инвестиция до момента е нараснала до 13 милиарда долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ