Netflix предприема мерки срещу споделянето на акаунти в още четири страни

Netflix предприема мерки срещу споделянето на акаунти в още четири страни

Netflix предприема мерки срещу споделянето на акаунти в още четири страни

Американският стрийминг гигант прави нова стъпка в борбата си със споделянето на акаунти, предприемайки мерки срещу практиката в още четири държави, предаде Би Би Си.

Потребителите в Канада, Нова Зеландия, Португалия и Испания ще бъдат помолени да платят допълнителна такса, ако искат техни приятели и членове на семейството, които не живеят с тях, да споделят техния абонамент.

Този ход следва мерките срещу споделянето на пароли в Южна Америка и ще бъде въведен в Обединеното кралство до края на март.

Netflix изчислява, че 100 милиона души по света споделят акаунти с други хора, като това води до огромни загуби за компанията. Тя твърди, че практиката се отразява негативно на способността и да инвестира в ново съдържание.

Досега за абонатите беше лесно да споделят своето потребителско име и парола с приятели, който не живеят. през 2017 г. Netflix изглежда дори даде зелена светлина на практиката, като написа в Twitter:  „Любовта е споделяне на парола“.

Нарастващата конкуренция на пазара за стрийминг пазара и прекратяванията на абонаменти поради нарастващите разходи за живот обаче накараха Netflix да се съсредоточи върху укрепването на приходите си.

Компанията каза, че разрешаването на акаунти да се използват от няколко души в рамките на домакинствата е „създало объркване“ относно това кога и как хората могат да споделят.

В изявлението на компанията се казва, че клиентите в Канада, Нова Зеландия, Испания и Португалия сега ще бъдат помолени да създадат „основно местоположение“ за своя акаунт и да контролират достъпа до него.

Клиентите все още ще могат да гледат Netflix, когато пътуват, както на лични устройства, така и над други места, като например хотели, се казва в съобщението.

За 7,99 канадски долара (около 6 щатски долара) абонатите от Канада ще могат да добавят допълнителен член към абонамента под формата на „подакаунт“, се казва в блога. Всеки абонамент ще има максимум два подакаунта.

Таксата ще бъде 7,99 новозеландски долара (около 5 щатски долара) в Нова Зеландия. Ще има значителна разлика в цените за подакаунти между Португалия от (3,99 евро) и Испания (5,99 евро).

Главният оперативен директор на Netflix Грегъри Питърс миналия месец призна, че промените няма да бъдат „универсално популярни“ и предупреди инвеститорите да очакват спирания на абонаменти.

Той каза, че фирмата очаква в крайна сметка да компенсира тези загуби.

През първата половина на 2022 г. Netflix отбеляза рязък спад на абонатите си, съкрати стотици работни места и вдигна цените на абнаментите, за да покрие растящите разходи.

Но компанията отбеляза по-голям от очакваното ръст на потребителите през последните три месеца на 2022 г., отчитайки 7,66 млн. нови абонати. Така общия брой на клиентите на стрийминг услугата в световен мащаб достигна близо 231 млн.

През ноември компанията въведе по-евтина опция, поддържана от реклами, в 12 държави, включително голяма част от Европа, Обединеното кралство и САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ