Нова онлайн библиотека иска да запази знанието за поколенията – с пиратство

Нова онлайн библиотека иска да запази знанието за поколенията – с пиратство

Нова онлайн библиотека иска да запази знанието за поколенията – с пиратство

Наистина много голяма част от това, което е предназначено за обществено ползване в мрежата, може да бъде достъпно чрез адресната лента на браузъра и най-много няколко кликвания и въвеждане.

В интернет обаче има много повече неща от това. Някои от тях са скрити в тъмната мрежа или в peer-to-peer мрежи, а сред съдържанието, което се споделя чрез тези методи, често присъстват така наречените „библиотеки в сянка“.

Тези библиотеки съществуват единствено, за да направят лесно достъпни обикновено ограничените или по друг начин труднодостъпни бази данни. Например, някое съдържание може да е недостъпно поради редица причини, включително използването на платени стени, контрол на авторските права или други бариери пред достъпността, поставени върху съдържанието от първоначалните му собственици.

Библиотеките в сянка обикновено се състоят от текстова информация като в електронните книги, но могат да включват и други цифрови медии, включително софтуер, музика или филми.

Знанието – на светло или на сянка

В интернет току-що стартира нов проект с цел запазване на всички човешки знания. Амбициозно и похвално начинание, което трябва да защити литературната съкровищница на човешката цивилизация от превратностите на физическия свят. Проблемът? Това е незаконно.

Pirate Library Mirror е това, което си представяте, когато прочетете наименованието: дигитално огледало на съществуващи библиотеки с пиратско съдържание. Проектът се фокусира конкретно върху книгите - въпреки че това може да бъде разширено в бъдеще.

Първата цел на проекта е дигитално отразяване на Z-Library: незаконно хранилище на статии, списания, академични текстове и книги от общ интерес. Сайтът налага ограничение за безплатно изтегляне — 10 безплатни книги на ден — и след това таксува потребителите, когато надхвърлят това.

Z-Library първоначално се разклонява от друг сайт, обслужващ незаконни книги, на име Library Genesis. Тя започна живота си, като взе данните от последния сайт, но улесни търсенето в каталога. Оттогава хората, управляващи Z-Library, създадоха колекция, която включва много книги, които не са налични в предшественика ѝ.

Това е важно, защото, докато Library Genesis може лесно да се клонира дигитално, при Z-Library не е така – и тук се появява Pirate Library Mirror.

Групата, която стои зад новия проект, направи кръстосана препратка между Z-Library и Library Genesis, като запази това, което беше налично само в първата платформа, тъй като това не беше архивирано. Обемът на тази информация възлиза на над 7TB и повече от 2 милиона книги, статии и списания.

Въпросът тук може да е: защо никой не качва книгите, които са налични само в Z-Library, в Library Genesis, за да е сигурно, че нищо не се губи? Както в много случаи, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Library Genesis има високи стандарти за качество и разделя своята колекция на нехудожествена и художествена литература. Накратко, прехвърлянето на липсващите книги от Z-Library към Library Genesis изисква много работа и няма достатъчно налични доброволци. The Pirate Library Mirror възприе по-прост подход за запазване на тези знания: групира всички книги, списания и статии в множество торенти, достъпни за изтегляне.

Z-Library вече е блокирана в множество държави и е напълно възможно в крайна сметка да бъде премахната и всички тези книги просто ще спрат да бъдат онлайн, което ще е огромна загуба.

Въпреки че целта на Pirate Library Mirror на пръв поглед е благородна и похвална, неминуемо също трябва да вземем предвид потенциалните щети на услуги като комерсиалните онлайн книжарници и библиотеки, да не говорим за авторски и сродни права върху каченото съдържание.

Пиратство или опазване?

Трудно е да се спори, че достъпът до знания не е от фундаментално значение. Наред с това много академични списания са твърде скъпи, за да могат да си ги позволят повечето хора. За мнозина професионалисти и ентусиасти е жизненоважно информацията да е достъпна, но въпреки това пиратството има голямо въздействие върху диалога по темата.

Ако твърде много хора вземат работата на писатели, изследователи и учени безплатно, тогава никой от тези хора не получава заплащане. И ако никой от тях не печели, тогава създаването на споменатите материали постепенно пресъхва.

Разбира се, това е опростен поглед върху пиратството. Има достатъчно доказателства, че тези, които незаконно изтеглят, също са склонни да харчат доста за същото съдържание при определени условия. Да не говорим за онези, които се самообучават и в крайна сметка се озовават в индустриите, които изучават, или за хората, които имат достъп до материали, когато са млади, и инвестират по-късно знанията си в успешна кариера с добавена стойност. Самият екип зад проекта признава пиратските му основи без колебание. "Това ни позволява да направим нещо, което законните платформи не могат: да се убедим, че книгите ще станат достъпни до всяко кътче на света", пише на страницата на проекта.

С други думи, това е сложна тема, изпълнена с различни гледни точки.

За щастие, това което (донякъде) отличава Pirate Library Mirror е, че платформата не е предназначена да бъде индекс за търсене. Да, първият торент съдържа списък с всички файлове, които технически можете да използвате, но не е лесно да го направите.

Наистина фокусът на проекта е върху опазването, а не лесният достъп.

Все пак някои бързи бележки преди да се втурнете към компютъра. Първо - и това се разбира от само себе си - това е незаконно. Второ, трябва да имате достъп до торентите чрез браузъра за анонимност TOR, с който също се влиза в неиндексираната част от интернет, популярно наречена

Deep Web. И трето, не е правено сканиране за вируси на файловете в торентите, така че задължително актуализирайте антивирусната си програма.

Въпреки всичко това, проекти като Pirate Library Mirror са достойни за уважение. Има нещо, което непринудено напомня на интернет от старата школа - проект, чиято цел е толкова алтруистична на фона на огромната част от сайтовете, мрежите и платформите, които се борят за вашето внимание, кликвания и пари. Той не е тук, за да прави пари или да печели влияние; той просто иска да гарантира, че човешкото знание ще пребъде и ще можем да му се наслаждаваме.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ