Съдебната битка между Twitter и Мъск може да започне още тази седмица

Съдебната битка между Twitter и Мъск може да започне още тази седмица

Съдебната битка между Twitter и Мъск може да започне още тази седмица

Американската технологична компания Twitter вече е наела известна адвокатска кантора в Ню Йорк, за да съди милиардера Илон Мъск след решението му да се откаже от придобиването на компанията за 44 млрд. долара, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Ръководителите на Twitter наеха адвокатската кантора Wachtell, Lipton, Rosen & Katz LLP, която е специализирана в законите за сливания и придобивания, за да води съдебно дело срещу Мъск, твърди запознат източник, който иска да запази анонимност.

Екипът планира да заведе дело в съда на Делауеър, където се водят много корпоративни битки, още тази седмица, твърди източникът.

Наемането на високопоставен правен адвокатски екип от Twitter беше съобщено за първи път от Блумбърг.

В рамките на седмици, след като се съгласи да купи Twitter през април, Мъск започна да изразява недоволство от сделката, като се оплака, че компанията не му дава желаната от него информация за спам и фалшивите акаунти в платформата.

Twitter настоява, че е изпълнил изцяло изискванията за разкриване на информация по сделката, включително като е предоставил на Мъск изобилие от данни, включитлено милиони туитове, изпратени в реално време.

Мъск твърди в документ до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), че истинският размер на потребителската база на Twitter е от ключово значение за компанията, тъй като 90 процента от нейните приходи идват от реклами. Ако данните на Twitter, че фалшивите профили и спамът в социалната мрежа представляват по-малко от 5% от потребителската база, не са верни, то юридическият му екип вярва, че това му дава основателна причина да се откаже от сделка, която е задължен по договор да сключи.

Ръководителите на Twitter смятат, че имат сериозни аргументи, че Мъск е нарушил условията на сделката за придобиване, която подписа през април, като се съгласи да плати 54,20 долара на акция на компанията. Акциите на Twitter завършиха търговията в петък под 37 долара.

Компанията вероятно ще се изправи пред дълга съдебна битка с един от най-богатите хора в света, което може да парализира способността й да стартира нови инициативи и да привлича работници.

Брет Тейлър, който е председател на борда на Twitter, отговори на решението на Мъск да се откаже от сделката, като написа в социалната мрежа, че компанията е „ангажирана да приключи транзакцията на цената и условията, договорени с г-н Мъск, и планира да предприеме правни действия, за да наложи изпълнението на споразумението“. „Убедени сме, че ще надделеем в съда на Делауеър“, добави той.

Съгласно условията на сделката, Мъск може да бъде задължен да плати неустойка от 1 млрд. долара за отказа си от придобиване на компанията.

Спадът на цената на книжата на Twitter е част от по-широките загуби в технологичния сектор, в който влиза и компанията на МЪск Tesla. Акциите на Tesla са загубили приблизително една трета от стойността си от началото на април.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ