Технологии

САЩ готвят нови ограничения на технологичния износ за Китай

САЩ готвят нови ограничения на технологичния износ за Китай

САЩ готвят нови ограничения на технологичния износ за Китай

Очаква се Съединените щати да обявят тази седмица нови мерки, ограничаващи достъпа на китайските компании до американски технологии, позволяващи високопроизводителни изчисления, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Мерките ще имат за цел да прекъснат достъпа на Китай до модерни полупроводникови технологии, твърдят източниците. „Ню Йорк таймс“ първи съобщи, че новите ограничения може да бъдат представени още тази седмица, като добави, че Вашингтон също така планира да ограничи продажбата на произведени в САЩ микрочипове за най-мощните проекти за суперкомпютри и центрове за данни в Китай.

Белият дом не е отговорил веднага на искане за коментар от Ройтерс, а Министерството на търговията е отказало коментар.

Ройтерс съобщи миналия месец, че администрацията на Байдън е планирала през октомври да разшири ограниченията върху доставките от САЩ за Китай на полупроводници, използвани за технологии за изкуствен интелект и чипове.

Мерките са част от засилените усилия на САЩ за контрол на технологиите, които биха могли да подкрепят китайската армия. Както каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан миналия месец в реч, засягаща Китай и Русия, контролът върху износа на технологии „може да бъде нов стратегически актив на САЩ и техните съюзници за налагане на разходи на противниците и дори с течение на времето да влоши техните способности на бойното поле“.

Ройтерс съобщи през август, че Съединените щати обмислят ограничаване на доставките на оборудване за производство на полупроводници до производителите на чипове с памет в Китай, включително Yangtze Memory Technologies Co Ltd (YMTC).

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам