Технологии

Сатя Надела: Цялото общество трябва да се обедини, за да се смекчат опасностите от ИИ

Сатя Надела: Цялото общество трябва да се обедини, за да се смекчат опасностите от ИИ

Сатя Надела: Цялото общество трябва да се обедини, за да се смекчат опасностите от ИИ

Най-много се страхувам от това, че за да увеличат максимално възможностите и да се смекчат опасностите, свързани с изкуственият интелект (ИИ), цялото общество трябва да се обедини. Това заяви в интервю пред Си Ен Би Си главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела .

„Ние определено искаме предимствата на тази технология и искаме да смекчим нежеланите последствия“, каза Надела. „Лидерството, което се изисква, и обединяването на всички страни, което е необходимо, е предизвикателство, но трябва да бъде постигнато“, добави той.

Законодатели, лидери на мнение и разработчици размишляват върху това как трябва да се регулира възникващата технология за генеративен ИИ, откакто тя попадна под светлините на прожекторите след пускането на пазар на чатбота на OpenAI - ChatGPT в края на миналата година.

Шумът около технологията предизвика гореща надпревара във въоръжаването с ИИ между големи технологични компании като Google и Microsoft, последната от които е дългогодишен партньор на OpenAI. Но бързият темп на развитие предизвика загриженост сред законодателите и лидерите в индустрията като главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който беше един от повече от 27 000 души, подписали отворено писмо през март, призоваващо лабораториите за изкуствен интелект да спрат разработката на напреднали ИИ системи за период от шест месеца.

Надела каза, че развитието на ИИ се случва бързо, но хората остават неразделна част от процеса.

„Ако не друго, чувствам, че се движи бързо, но се движи бързо в правилната посока“, каза той. „Хората са в примката вместо да бъдат извън примката. Това е избор на дизайн, който поне ние направихме“, добави Надела.

Макар че предпазливостта и съпротивата около ИИ нарасна, същото важи и за идеята, че технологията ще промени изцяло играта. Технически ръководители и рискови капиталисти сравняват пускането на ChatGPT с представянето на първия iPhone на Apple, а милиардерът филантроп Бил Гейтс каза в интервю през февруари, че ИИ „ще промени нашия свят“.

Надела каза, че всеки път, когато се появи нова революционна технология, има „истинско изместване“, което може да се случи на пазара на труда. Но Надела вярва, че ИИ също ще създаде нови работни места.

„Имам предвид, че може да има милиард разработчици. Всъщност светът се нуждае от милиард разработчици. Идеята е, че това всъщност е демократизиращ инструмент за улесняване на достъпа до нови технологии и достъпа до ново знание“, категоричен е той.

Надела добави, че по-лесният достъп до знания ще повлияе и на образованието.

Той каза, че децата в крайна сметка могат да имат достъп до „учител с изкуствен интелект“, който може да разбие информацията на по-малки части и да премахне „страха от учене“. Той каза, че критичното мислене все още ще бъде нещо, което е отредено на хората, но за целта ще имаме възможност да се възползваме от нови инструменти.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ