Швейцария пусна гигантска водна батерия с капацитет 20 млн. kWh

Швейцария пусна гигантска водна батерия с капацитет 20 млн. kWh

Швейцария пусна гигантска водна батерия с капацитет 20 млн. kWh

Компанията Nant de Drance пусна устройство за съхранение на енергия на водна основа в швейцарския кантон Вале. Изграждането му отне 14 години и струва 2 милиарда евро, тъй като работниците трябваше да прокарат 17 км водопровод в планината. Капацитетът на тази гигантска структура се оценява на 20 милиона kWh, което според приблизителните изчисления трябва да е достатъчно за стабилизиране на енергийната система в цяла Швейцария.

Структурно батерията се състои от два големи резервоара, наречени Emosson и Old Emosson. Те са разположени по такъв начин, че разликата във височината между тях достига 700 м. Това позволява на водата да се ускорява поради гравитацията, когато се движи от горния резервоар към долния. Движещата се вода върти валовете на генераторите и те генерират електричество.

Тук са монтирани шест турбини, които могат да генерират 900 MW електроенергия. Пълното изпразване на горния резервоар ще отнеме поне 20 часа, но те планират да изпускат водата малко по малко, за да компенсират липсата на енергия в мрежата. И когато е в повече, помпите изпомпват водата обратно и процесът се повтаря.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ