Система с изкуствен интелект говори на хиляди езици

Система с изкуствен интелект говори на хиляди езици

Система с изкуствен интелект говори на хиляди езици

Според наличната информация населението на цялото земно кълбо говори повече от 7 хиляди различни езици и диалекти. Съществуващите услуги за автоматичен превод обаче, по-специално Google Translate, покриват максимум 130 основни езика и скоро това ще бъде много малко за поддържане на водеща позиция в този сегмент на информационното пространство.

Миналата седмица представители на Google обявиха началото на работа по нова система с изкуствен интелект, която ще говори на хиляди различни езици. „След въвеждането на такава система всеки африканец ще може да попита телефона си за най-близката аптека в района на народността Зулу, ще бъде разбран и ще получи отговор на същия език“, казва Йохан Шалкуик, изследовател в Google, - "Сега подобни неща, които отдавна са познати на хората, които говорят основни езици, все още са недостъпни за значителна част от човечеството. И ние скоро ще коригираме тази ситуация."

Събирането на материал за обучение на невронни мрежи на хиляди езици изобщо няма да е лесно. Следователно данните ще бъдат извлечени не само от текстове, но и от видеоклипове, записи на реч и дори снимки. Изпълнението на този проект ще отнеме няколко години, като на първо място новата система ще бъде използвана в продуктите на компанията, включително YouTube и Google Translate.

Имайте предвид, че този проект не е единственият по рода си. По-рано тази година Meta (Facebook) обяви свой собствен проект, наречен „No Language Left Behind“, който има за цел да създаде система за превод, която обхваща стотици съществуващи езици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ