Започва изграждането на свръхмащабни курорти у нас

Започва изграждането на свръхмащабни курорти у нас

Започва изграждането на свръхмащабни курорти у нас

През следващите няколко месеца ще започне строителството на нови курорти в България. Чуждестранни инвеститори ще налеят над 2,9 млрд. лв. Два от планираните за изграждане комплекси са свръхмащабни. Първият е дело на френско-българско партньорство - „Дестинация Рила“ за 1,2 млрд. лв.. Вторият е на група хонконгски инвеститори, които ще правят развлекателно селище в стил Лас Вегас край Елин Пелин за 1,6 млрд. лв., пише в. „Преса”.

Руският фонд „Закон, справедливост, милосърдие“ пък не се е отказал да строи рехабилитационен център „Преображение“ в Сапарева баня. Нещо повече - чужденците проектират по-голяма леглова база от първоначално замислената и търсят престижен международен оператор, който да управлява хотела.

„Строителството на обекта спря през март 2014 г., но очаквам през пролетта да бъде подновено.“ Това заяви за „Преса“ кметът на Сапарева баня Сашо Иванов. Първата копка бе направена в края на 2013 г. Оттогава се извършиха изкопни дейности и се наляха основите на част от сградите.

Началната концепция за „Преображение“ предвиждаше хотелът да бъде с 400 легла, а капацитетът на балнеоложката и медицинската част - 2000 души на ден. Заради това несъответствие проектът ще се преправи, като се увеличи легловата база. Ще бъде разширена хотелската част, ще се проектират и самостоятелни вили. Преди година бе съобщено, че общата инвестиция ще стигне 75 млн. лв., но вероятно сумата ще бъде увеличена.

Има голяма възможност да се сбъдне и идеята за нов зимен курорт в Рила - над Сапарева баня и Говедарци. Преди дни президентът на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае обсъди проекта с икономическия министър Божидар Лукарски. Подобна инвестиция за над 600 млн. евро няма как да стане без „зелена светлина“ от правителството, тъй като се отнася за изграждане на ски писти и съоръжения в чувствителен за обществото район - Рила.

През юли миналата година общинският съвет в Сапарева баня трябваше да даде предварително съгласие за продажба на 1800 дка земя, главно пасища в землището на с. Сапарево. Съветници от ГЕРБ и ЛИДЕР обаче не подкрепиха решението.

„Тогава политическата обстановка беше сложна. Сега изчакваме да бъде внесено ново искане от инвеститорите и общинският съвет ще го разгледа. Едва тогава може да започне работа по проектите“, обясни кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.

Намеренията на инвеститорите са в Северна Рила да бъде изградена не само ски зона с хотели, но и туристически обекти за целогодишно ползване - голф игрище, аква парк, спортни площадки. Зад проекта стои френският гигант Accor, който е сред най-големите хотелски оператори в света („Новотел“), българската компания „Маркан“ и др.

„На този етап изчакваме промените в плана за управление на Рила. Той е много рестриктивен и ако се измени, ще позволи да се реализират големите и разумни инвестиции в района“, обясни Валентин Каназирев, изпълнителен директор на „Маркан“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ