Какво липсва на София като световна туристическа дестинация?

Какво липсва на София като световна туристическа дестинация?

Какво липсва на София като световна туристическа дестинация?

Гостите на София прекарват в града средно 1,7 - 1,8 дни. Собствениците и управители на вериги за настаняване с леглова база в столицата споделят, че от понеделник до петък хотелите им са пълни, в събота и неделя хотелите от три звезди нагоре остават празни. Това означава, че водещата причина за посещение на София са пътуванията по работа. 

Изоводът идва от данни на доклад на австрийската форма за анализи на туристическата индустрия в различни страни Kohl & Partner. На пресконференция днес в хотел "Хилтън" в София компанията огласи наблюдения за българския пазар, валидни от 2008 г. насам. Швейцарецът Андре Гриби, управляващ партньор във фирмата, коментира, че София има нужда да се рекламира като подходяща дестинация за 2-3 дневно посещение през почивните дни. В нея няма уикенд туризъм. За разлика от други градове по света, където в почивните дни хотелите са препълнени, в столицата по Коледа и на празниците хотелите остават празни. В ума на чужденците, при споменаването на София липсва асоциация на картина, например на туристическа забележителност. Много от тях не си представят нищо, коментираха още експертите.

Нощувката в София през 2014 г. е била евтина спрямо тази в други европейски столици, според данни на Trivago, най-голямата търсачка за хотели в света. Средно нощувката е струвала 57 евро, докато във Виена е била 130 евро, в Прага - 102 евро, в Истанбул - 94 евро, в Будапеща - 76 евро, в Атина - 72 евро, в Рига - 72 евро, във Варшава - 60. Когато чужденецът идва в София, той пристига по работа и обикновено, ако отсяда в тризвезден хотел, в българската столица нощува в четиризвезден. Ако на други места по света обикновено се настанява в четиризвезден, в София резервира в пет звезди. Причината са по-евтините цени.

Най-много в София се нощува в 4 и 5-звездните хотели - общо над 70% от нощувките са били в тях за миналата година. 

В последните две години нощувките в столицата стабилно се покачват. Увеличава се и броят на пристигащите. В периода между 2012  и 2013 г. повече хора са пристигнали на Летище София, но с по-малко полети. Какво означава това? Самолетите кацат по-пълни, или авиокомпаниите са изпращали до България по-големи самолети. 

През миналата година е спаднала средната цена на нощувките в големите 5-звездни софийски хотели. Лоша практика е, че тези хотели сменят цените си всеки ден, според наличието, или липсата на хора, смята Гриби. 

Фактор в столицата са и нощувките, договорени в сайта AirBnb - социалната мрежа за квартири. Тя заема 4-5% от пазара на леглова база в София. "Разговаряйки със собственици и управители на холети тук бях изненадан да разбера, че много от тях не знаят какво е това. А все пак AirBnb е играч на пазара", отбеляза Гриби. И все пак, нощуването по този начин у нас има по-малък дял спрямо в чужбина, защото цените на AirBnb се доближават до тези на хотелите ни, които са по-евтини. 

В София има 400 места за настаняване с AirBnb, които съдържат около 1700 легла. В града има твърде много хотели, ориентирани към бизнес туризма - напълно достатъчно, но няма продукти за уикенда, каквито могат да се създадат чрез сътрудничество на туроператорите с хотелиерите. Остава интересно какво ще се случи с хотел "Кемпински", след като семейство Зографски го продаде на "Виктория Груп" АД. Брандът "Кемпински" ще напусне София и друг ще се настани на негово място. Другата промяна на собствеността, която може би ще повлияе на пазара, е тази на хотел "Родина", който беше придобит от собственика на курортен комплекс Дюни. 

В национален план от 2008 г. насам отличникът по туристически нощувки е Бургас. Градът има най-голям ръст на нощувките - в периода те са били 1,8 млн. повече. 1,5 млн. от тях са били на чужденци, останалите на българи. Бургас има два пъти по-голям ръст на легловата база от Варна - над 22 000 нови легла. Средно 5-6 дни остават туристите по българското Черноморие, В Бургас остават с ден по-дълго, отколкото във Варна. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ