Няма качествени кадри за туризма

Няма качествени кадри за туризма

Няма качествени кадри за туризма

Туристическият бранш вече изпитва сериозен недостиг на качествени кадри, нужни са спешни мерки за справянето с този проблем. Около това мнение се обединиха във Варна участниците в дискусия, посветена на проблемите в сектора, на която присъства министърът на туризма Николина Ангелкова. В срещата се включиха представители на всички черноморски курорти, както и областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

„Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца”, посочи Ивелина Грозева от "Албена" АД.

Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" допълни, че в бюрата по труда са регистрирани само нискоквалифицирани хора, които не могат да бъдат използвани. Елена Косева от "Св. св.Константин и Елена" смята, че би трябвало да се помисли за облекчаване изискванията при наемане на работна ръка от страни извън ЕС, като посочи конкретно привличане на хора от Украйна и Молдова.

Георги Николчев от "Слънчев бряг" АД посочи, че е необходимо министерството да направи кръгла маса, посветена на проблема с кадрите, на която да се види опитът и на други държави.

Представителите на комплексите бяха единодушни, че трябва да се променят правилата за концесионирането на плажовете. Не може цената на чадър и шезлонг да е по-висока от тази на нощувка със закуска, посочи Георги Щерев.  Всички участници в дискусията настояха пред министъра размерът на концесионните такси да бъде намален,предаде БТА.

Почти всички присъстващи отчетоха спад на туристите през тази година. Елена Косева посочи, че намаляване на туристите има при хотелите с по-малко звезди, които разчитат на руския и украинския пазар. При висококатегорийната база няма отлив на гости. Сериозно намаляване на туристите отчетоха от "Слънчев бряг", макар че не посочиха конкретен процент. Димитър Николов съобщи, че по последни данни в курорта има 600 000 легла. Той настоя да се въведат правила супермаркетите в комплексите да нямат право да продават алкохол след 21 часа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ