Втората пенсия ще носи предимство след 2030 г.

Втората пенсия ще носи предимство след 2030 г.

Втората пенсия ще носи предимство след 2030 г.

Първите поколения на пенсионната реформа - родените след 1960 г., са обречени на ниски пенсии независимо от промените в осигурителната система, които смятат да направят ГЕРБ. Втората пенсия ще носи предимство едва от 2030 г. нататък. За да изпреварят НОИ, частните фондове ще трябва да поддържат поне 5.6% доходност в следващите години, пише в. Сега.

Това показва анализ на социалното министерство за ефекта от предложените промени в Кодекса за социално осигуряване. Предложенията за пенсионна реформа на правителството предвиждат възрастта да расте до 65 г. за двата пола, а стажът - до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Освен това предвиждат увеличаване на осигуровките с общо 4.5% за 12 години вместо ръст с 2% на вноската за втора пенсия от 2017 г.

Ако условията за пенсиониране се запазят по текущото законодателство, т.е. възрастта и стажът растат с по 4 месеца, но осигуровките не се пипат, пенсията на човек, роден през 1960 г., ще бъде в най-добрия случай 511.3 лв. през 2025 г., показват разчетите. Примерът е изготвен на базата на средния осигурителен доход, а годината е избрана, защото ще е първата, в която ще се пенсионират хора, задължени да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд. Най-благоприятният вариант е при доходност от поне 5.6% и осигуряване в НОИ и частен фонд. Ако човек се осигурява само в НОИ, пенсията ще бъде 506.7 лв.

Реформата на Калфин обаче ще направи осигуряването в частен фонд по-неизгодно за тези поколения. При нея размерът на пенсията само от НОИ ще е 604.6 лв. за същия пример, а при избор на частен фонд ще бъде 595 лв. Това важи за първите пет поколения, на които частните универсални фондове ще започнат да плащат втората пенсия. След 2030 г. втората пенсия ще започне да носи предимство. Това обаче ще се случи само ако фондовете успеят да задържат 5.6% доходност. При допускане за по-ниска доходност от 3.6% размерът на пенсията, постигната в първи стълб, ще надвишава тази, постигната в първи и втори стълб през целия период 2025-2042 г.", пише в анализа. По-надолу екипът на Калфин определя сценария с по-ниската доходност като "по-реалистичен".

По друг начин изглеждат нещата 12 години след този критичен период. Анализът на социалното министерство хвърля светлина към пенсиите през 2042 г., когато би се пенсионирал човек, започнал да се осигурява от 2002 г., когато започнаха да работят фондовете. Ако избере само НОИ, каквато възможност предстои да се въведе окончателно у нас, този човек би получавал 1040.5 лв., а ако се прокарат предложенията на Калфин - 1300.6 лв. При осигуряване в НОИ и в частен фонд, пенсията би била 1175 лв., а при реформата на Калфин ще се повиши до 1396.8 лв. Ако за първите поколения, осигуряващи се във втория стълб, размерът на втората пенсия няма да стигне и 100 лв., то през 2042 г. тя вече ще е 390 лв.

На управляващите им отне четири месеца, за да публикуват за първи път оценка на ефекта от наложените по скандален начин промени за избора на осигуряване между НОИ и частните фондове, въпреки че според закона тази оценка трябва да се прави заедно с предложенията за промени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ