Гърция все пак ще плати 450 млн. евро на МВФ на 9 април

Гърция все пак ще плати 450 млн. евро на МВФ на 9 април

Гърция все пак ще плати 450 млн. евро на МВФ на 9 април

Гърция се е съгласила да плати част от задълженията си към МВФ на 9 април. Това съобщи директорът на банката Кристи Лагард след срещата си с финансовия министър Янис Варуфакис.

Варуфакис заяви след разговорите във Вашингтон, че страната ще изпълни задълженията си към всички кредитори, предаде "Ройтерс".

По-рано премиерът Алексис Ципрас обяви, че Атина няма пари за вноските по кредитите, седмици преди крайния срок 7 април. Заговори се за фалит и връщане на драхмата.

Директорът на МВФ Кристин Лагард направи изявление, в което приветства добрите новини от гръцка страна. Тя заяви, че заедно с Варуфакис са единодушни, че несигурността на кредиторите не е в интерес на Атина.

В началото на март Гърция плати на МВФ 310 млн. евро, а на 9 април трябва да внесе още около 450 млн. евро. Краткосрочните задължения на страната към банката са 1,5 млрд евро.

Гърция представи междувременно на Еврокомисията редактиран списък с реформи, за да получи пореден транш. Мерките са свързани с повишаване на данъци, борба с укриването на данъци, провеждане на приватизация на държавно имущество и се очаква да внесат близо 6 млрд. в бюджета.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ