Леко подобрение на финансовото състояние, отчитат потребители

Леко подобрение на финансовото състояние, отчитат потребители

Леко подобрение на финансовото състояние, отчитат потребители

Общият показател на потребителско доверие се покачва с 1,8 пункта през април спрямо равнището си от януари, като при населението в градовете увеличението е 1,6 пункта, а при населението в селата - 2 пункта, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца. Очакванията на живеещите в градовете са тя да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е по-негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са леко влошени спрямо предходното наблюдение.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано (повишение на балансовия показател с 1,5 пункта). Същевременно обаче инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца очакванията се изместват към запазване или незначително намаление, в резултат на което балансовият показател се понижава с 5,1 пункта.

Последната анкета отчита и подобрение в намеренията на потребителите по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка на кола”, за „покупка или построяване на жилище (вила)” и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ