Байдън събира лидерите на Конгреса, за да обсъдят проблема с държавния дълг на САЩ

Байдън събира лидерите на Конгреса, за да обсъдят проблема с държавния дълг на САЩ

Байдън събира лидерите на Конгреса, за да обсъдят проблема с държавния дълг на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън покани председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, както и лидерите на двете партии в Камарата на представителите и Сената, на среща на 9 май, съобщи Белият дом.

Според медиите срещата ще бъде посветена на проблемите на държавния дълг. Министърът на финансите Джанет Йелън /на снимката/ каза пред законодателите вчера, че без повишаване или прекратяване на тавана на дълга правителството няма да може да изпълни задълженията си до началото на юни. „Като се има предвид настоящата перспектива, изключително важно е Конгресът да действа възможно най-скоро, за да увеличи или суспендира лимита на дълга по начин, който осигурява дългосрочна увереност, че правителството ще продължи да извършва плащанията си“, каза Йелън в съобщение до законодателите . Миналата седмица Йелън вече предупреди за сериозните последици, които очакват икономиката на САЩ, ако Конгресът не реши проблема с лимита на държавния дълг.

„Федералното правителство едва ли ще може да продължи да плаща на милиони американци, включително семейства на военни, както и на възрастни хора, зависими от социалното осигуряване“, каза Йелън по време на реч в Търговската камара на окръг Сакраменто. Американските законодатели все още са далеч от споразумение, което ще повиши тавана на националния дълг от сегашното му ниво от 31,4 трилиона долара. По-рано този месец Маккарти каза, че всяко увеличение на лимита на държавния дълг, според републиканците, трябва да бъде придружено от съкращения на разходите. Последната точка не е включена в плановете на Белия дом и демократите.

Politico пише, че предупреждението на Йелън е имало „голямо въздействие“ върху конгресмените. Те изчислиха, че „ще имат месеци, за да излязат от сегашната задънена улица между Байдън и Маккарти, сега може да им остават само няколко седмици преди потенциална икономическа катастрофа“, пише изданието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ