Биткойнът кръжи около 9-годишен връх на фона на банковия хаос

Биткойнът кръжи около 9-годишен връх на фона на банковия хаос

Биткойнът кръжи около 9-годишен връх на фона на банковия хаос

Биткойнът се търгува на нива, близки до 9-месечен връх в понеделник, след като в петък записа най-доброто си седмично представяне от четири години, тъй като сътресенията в традиционното банкиране карат някои инвеститори да се насочат към цифрови активи.

Към 11:00 часа българско време най-голямата криптовалута по пазарна стойност се търгува на 28 429,10 долара, което е ръст от 5,11% за последните 24 часа, сочат данни на Coindesk.

Той нарасна с 26% миналата седмица и се повиши с повече от 35% за десет дни, тъй като сътресенията в банковия сектор се разпространиха по целия свят - започвайки с колапса на Silicon Valley Bank и завършвайки досега с придобиването на Credit Suisse от UBS.

„Импулсът се движи изцяло от ликвидността, тъй като биткойнът е алтернативно средство за ликвидност“, каза Маркус Тийлсън, ръководител на изследванията и стратегията на базираната в Сингапур във фирмата за финансови услуги за цифрови активи Matrixport.

Той очаква, че биткойнът може да достигне 45 хил. долара до края на годината, като ликвидността от централните банки ще намери своя път към крипто активите, подобно на 2021 г., когато биткойн достигна рекордни нива.

Федералният резерв на САЩ в неделя заяви, че той и други големи централни банки ще подкрепят ликвидността чрез увеличаване на честотата на операциите за доставка на долари на финансовите пазари.

Етерът, който е втората по пазарна капитализация криптовалута, достигна 1 795,43 долара, което е ръст от 0,98% за 24 часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ