БНБ определи буфера на осем банки за 2023 година

БНБ определи буфера на осем банки за 2023 година

БНБ определи буфера на осем банки за 2023 година

Управителният съвет на Българската народна банка определи днес осем банки като  други системно значими институции. Банките са определени според  критериите от Наредба №8 на БНБ и общоевропейската методика, изложена в Насоките на Европейския банков орган (ЕБО). Централната банка определи ниво на буфер на индивидуална и консолидирана основа, считано от  първи януари 2023 г.  в размер на 1 процент за  "УниКредит Булбанк" АД, "Банка ДСК" АД и "Обединена българска банка" АД .

Буферът за  "Юробанк България" АД, "Първа инвестиционна банка" АД и "Кей Би Си Банк България" ЕАД  е 0,75 на сто, а за "Централна кооперативна банка" АД и "Българска банка за развитие" ЕАД са с нива на буфера 0,50 на сто, съобщиха от БНБ.

Буферът за други системно значими институции е макропруденциална мярка с превантивен характер, която е насочена към банките със системна значимост. Целта на буфера е да укрепи капацитета на тези кредитни инсиитуции  за поемане на загуби, като по този начин се ограничи прехвърлянето на рискове от потенциална стресова ситуация в системно значима банка към други кредитни институции или банковата система като цяло.

Чрез по-високите капиталови изисквания се засилва устойчивостта на системните институции към неблагоприятни шокове и се подсигурява нормалното функциониране на банковата система дори във време на значителни неочаквани бъдещи загуби, се казва още в съобщението на БНБ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ