Борсов наблюдател: Инвеститорите очакват забавяне на инфлацията

Борсов наблюдател: Инвеститорите очакват забавяне на инфлацията

Изненадващият спад на безработицата в САЩ изплаши инвеститорите в края на миналата седмица и те оцениха трето увеличение на лихвите от Федералния резерв до края на годината. Предстоящите икономически новини се въртят около данните за инфлацията и очакваното ѝ намаление за юни не успокоява пазарите. Причината е, че заплащането за труд се покачва с все още високи темпове, а това е един от източниците на трайна инфлация. Когато се изключи растежа на разходите за храна, горива и наемите, също има около 4% инфлация.

Тенденцията е за продължаване на намалението, но централните банкери искат това да се случва още по-бързо и нетърпението им може да доведе до голяма грешка в политиката. Особено, ако тези показатели за ценовия натиск спрат да се подобряват и Федералният резерв не изчака още известно време да се отрази целия период на лаг в покачването на лихвите. Това може да се окаже сериозен проблем за задлъжнелите компании, когато трябва да взимат нови заеми, за да платят за старите си. В Европа има друг проблем по отношение на икономическия растеж, но това ще успокои инфлацията в региона паралелно с повишаването на лихвите.

През седмицата ще стартира сезонът на корпоративните отчети в САЩ. Големите банки ще публикуват резултатите си за второто тримесечие. Прогнозите за компаниите в целия индекс S&P 500 са за намаление от близо 7% на годишна база по отношение на печалбите. Това е значително намаление, като анализаторите очакват да бъде дъното за корпоративните резултати и през втората половина на годината да има възстановяване. Индексът е на равнището от 4400 пункта и през последните седмици се наблюдава успокояване на търговията след значителните печалби през май и юни.

Инвеститорите очакват да видят какви отчети ще публикуват компаниите и дали ще дадат позитивни прогнози за втората половина на годината. В такъв случай може да продължи възхода на индексите, защото към растежа на акциите на технологичните гиганти вече се присъединяват и по-малките, местни компании.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ