Британският финансов министър подкрепи повишаването на лихвите от Bank of England

Британският финансов министър  подкрепи повишаването на лихвите от Bank of England

Британският финансов министър подкрепи повишаването на лихвите от Bank of England

Британският министър на финансите Джереми Хънт подкрепи затягането на паричната политика в страната, дори като се вземат предвид рисковете от рецесия.

"Не сме изправени пред избор между борбата с инфлацията и рецесията. В крайна сметка единственият начин за дългосрочен растеж е чрез победа над инфлацията", каза министърът пред Sky News.

Запитан дали подкрепя политиката на  Bank of England за повишаване на лихвите, Хънт каза: „Да, защото в дългосрочен план инфлацията е източник на нестабилност“.

За да стимулира растежа, правителството трябва да "подкрепи Bank of England в трудните решения, които взема", добави министърът.

Централната банка на Англия повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта на срещата през май, сега той възлиза на 4,5% годишно. Ставката беше повишена след резултатите от дванадесетата поред среща и актуализира максимума от 2008 г.

Потребителските цени във Великобритания през април са се повишили с 8,7% на годишна база. Инфлацията се забави от 10,1% през март и достигна най-ниското си ниво от март миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ