ДКК е напът да загуби дело за цесия за 25 милиона лева

ДКК е напът да загуби дело за цесия за 25 милиона лева

ДКК е напът да загуби дело за цесия за 25 милиона лева

"Държавната консолидационна компания" е напът да загуби дело за цесия за 25 милиона лева. Това заяви на брифинг изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров, предава БТА.

ДКК е купила през 2018 година за тази сума дълг на фирмата "Кемира" на стойност 75 млн. лева, като очаква печалба от 50 милиона лева. "Кемира" обаче не плаща и се завежда дело. В края на март тази година съдът е поискал от ДКК оригиналите на анексите, с които дългът е прехвърлен на ДКК, но те не могат да бъдат открити, обясни Венцислав Димитров. 

"Ние сме търговско дружество и имаме корпоративни, а не политически интереси. Максимално бързото оздравяване на компанията включва ревизия и корекция на пропуснати действия. Ние сме страна по търговски спор, в който искаме приблизително 75 млн. лева. За тази сума са платени около 25 млн. лева на кредитор по съществуващ търговски спор. Купуваме дълг за 25 млн. лева през 2018 година и при доброволно изпълнение ще получим 75 млн. лева или 200% печалба", каза Димитров. 

В момента има изпълнителен иск срещу длъжника и адвокатът е завел претенцията през лятото на миналата година по възможно най-подходящия начин, обясни изпълнителният директор на ДКК. По-късно длъжникът е направил възражения, включително и по автентичността на документите. Съдът иска оригиналните документи, за да се докаже автентичността на искането от страна на ДКК. Липсват ни най-важните документи - анексите за цесия и защитникът може да поиска да не плаща по давност, добави той. 

"Бившият директор на ДКК Смиляна Митова не е уведомила нито разследващите органи, нито принципала (Министерството на икономиката и индустрията) за поисканите от съда оригинални документи, като се е задействала едва в началото на юли. Изпуснали сме възможността да поискаме трети лица да предоставят оригиналните документи", обясни Венцислав Димитров. 

В момента на завеждане на делото давността за изплащане на дълга още не е била изтекла, уточни Иван Зангочев, член на Съвета на директорите на ДКК. Държавните такси по делото са 700 000 лева. Следващото заседание на съда по него ще е през октомври. Може да се окаже, че срокът за даване на оригиналните документи в съда е изтекъл. Фирмата "Кемира" вече е с поискана несъстоятелност. 

Договорът за цесия на дълг с "Кемира" не е единствен за ДКК, но е най-големият, каза Иван Зангочев, като обеща повече информация за търговските договори на ДКК. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ