ЕБВР подкрепя с 25 млн. евро зеления преход на частния бизнес в Турция

ЕБВР подкрепя с 25 млн. евро зеления преход на частния бизнес в Турция

ЕБВР подкрепя с 25 млн. евро зеления преход на частния бизнес в Турция

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя заем от 25 млн. евро за зелени инвестиции в малки и средни предприятия на Турция, съобщиха от финансовата институция.

Кредитната линия ще бъде предоставена на QNB Finans Leasing в подкрепа на устойчиви инвестиции в частния сектор на страната. С тях QNB ще разшири кредитирането за малки и средни предприятия за зелени инвестиции, като предоставя финансиране на лизинг за капиталовложения в зелена икономика, например в енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Президентът на ЕБВР Одил Рено-Басо присъства на подписването на договора за заем. Той се предоставя в рамката на институцията финансиране на зелена икономика в Турция (GEFF Türkiye) и се основава на успеха на предишния проект Türkiye Sustainable Energy Financing Facility (TurSEFF). Това ще бъде третият заем на ЕБВР по GEFF Türkiye, стартиран в началото на годината.

Кредитната линия ще насърчава зелени инвестиции в бизнеси, ръководени от жени, в това число е предвиден и пакет за техническо сътрудничество, който наблюдава базовите оценки, възможностите за осведоменост и изграждането на капацитет по специфични за пола въпроси на търсенето и предлагането.

ЕБВР се ангажира да насърчава устойчиво бъдеще в Турция чрез разширяване на зеленото финансиране в страната. Като подкрепя силно инвестициите в областта на климата в частния сектор, Банката има за цел да ускори прехода на страната към зелена икономика; понастоящем тя е въглеродно-интензивна и е уязвима към рискове, свързани с климата.

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в Турция. Тя е инвестирала почти 16,8 млрд. евро в 381 проекта в страната от 2009 г. досега, предимно в частния сектор.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред