ЕЦБ няма да налага никакви ограничения върху използването на бъдещото цифрово евро

ЕЦБ няма да налага никакви ограничения върху използването на бъдещото цифрово евро

ЕЦБ няма да налага никакви ограничения върху използването на бъдещото цифрово евро

Бъдещото цифрово евро никога няма да бъде "програмируема валута", ограничена в употребата си, заяви днес високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Франс прес и БТА

Финансовата институция работи усърдно върху този проект, който иска да направи достъпен за по-голям брой хора.

"Нека бъдем пределно ясни: цифровото евро никога няма да бъде валута, която се програмира", подчерта Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

Това означава, че ЕЦБ няма да може да налага ограничения за начина, по който това цифрово евро може да се харчи, що се отнася до естеството на покупките, мястото или момента, когато са направени.  

"В противен случай това би било равнозначно на емитиране на облигации, а централните банки емитират пари, а не облигации", подчерта той.

Управителният съвет на ЕЦБ ще реши през есента дали да премине или не към пилотната фаза на осъществяването на цифровото евро, което се разглежда като отговор на нарастващата дематериализация на плащанията и широкото разпространение на криптовалути или цифрови версии на други валути. Това се отнася най-вече за Китай с проекта му за "цифров юан".

Евентуалното решение на ЕЦБ да емитира или не цифрово евро ще бъде взето на по-късен етап , след като Европейският парламент и Съветът на ЕС приемат законовата рамка. 

ЕЦБ иска цифровото евро да е приобщаващо, ето защо тя работи върху "ново цифрово приложение", което да е лесно за употреба за извършени плащания чрез банкови посредници, обяснява Фабио Панета.

Въпреки че начините за плащания в Европа могат все още да се различават с това приложение "където и да пътувате в еврозоната, цифровото евро винаги ще бъде разпознато и ще можете да плащате с него", добави той.

Първите версии на приложението ще предлагат "безконтактни плащания и няма да се изисква Кю Ар код, според Фабио Панета. Приложенията могат да бъдат използвани на смартфони, платежни карти, интелигентни часовници и други устройства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ