Европейските акции са се насочили към най-доброто си седмично представяне от над три месеца*

Европейските акции са се насочили към най-доброто си седмично представяне от над три месеца*

Европейските акции се търгуват вяло в петък, но са се насочили към най-големия си седмичен ръст в процентно изражение от над три месец на фона на надеждите, че охлаждането на инфлацията ще позволи на Федералния резерв на САЩ скоро да сложи край на кампанията си за повишаване на лихвените проценти, предаде Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 задържа на ниво от 461,35 пункта. Бенчмаркът е напреднал с 3,1% тази седмица и върви към най-доброто си седмично представяне от месец март насам, възстановявайки се от загубите от преходната седмица.

Немският показател DAX отчете спад от 50 пункта, или 0,31%, до 16 091,03 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 се повиши с 9,12 пункта, или 0,12%, до 7 449,33 пункта. Френският измерител CAC 40 напредна с 23,2 пункта, или 0,31%, до 7 393 пункта.

Щатският долар поевтиня значително тази седмица, след като докладите за потребителските и производствените цени в САЩ предизвикаха спекулации, че икономиката е навлязла във фаза на дезинфлация и Фед може да спре затягането на паричната политика скоро след очакваното увеличение на лихвите с 25 базисни пункта този месец.

Доходността по държавните облигации в еврозоната също падна, тъй като търговците започнаха да намаляват залозите си за повишаване на лихвите от Европейската централна банка.

„Има глобална въздишка на облекчение, ако инфлацията в САЩ е под контрол. Въпреки това, ако погледнете данните в Обединеното кралство, Английската централна банка води битка срещу инфлацията по различен начин от Федералният резерв “, коментира Джайлс Коглан, главен пазарен анализатор в HYCM.

„ЕЦБ е някъде по средата. Пазарите очакват може би още едно или две повишения на лихвените проценти от ЕЦБ през тази година“, добави Кoглан.

Натискът върху STOXX 600 днес дойде от спад с 0,74% при телекомуникационните фирми SXKP, след като Nokia понижи  финансовите си прогнози за цялата година. Акциите на финландската компания поевтиняха с 9,20%.

В същото време цената на книжата на шведския й конкурент Ericsson падна със 7,94%, след като компанията отчете 62% спад на коригираната оперативна печалба през второто тримесечие.

Индексът на ресурсните компании SXPP се понижи с 0,87%, но продължава да е сред най-добре представящите се за седмицата показатели, тъй като цените на металите получиха тласък от по-слабия долар.

Вниманието на инвеститорите е насочено и към финансовите отчети на големите банки в САЩ, като резултатите за тримесечието на JPMorgan, Wells Fargo, Citi и BlackRock се очакват по-късно през деня.

Акциите на SBB поевтиняха с 8,18%, след като затъналата в дългове шведска група за недвижими имоти отчете по-голяма загуба преди облагане с данъци през второто тримесечие.

Печалби на Уолстрийт

Основните американски борсови индекси регистрираха повишения в четвъртък, след като данните за инфлацията в САЩ показаха охлаждане на цените, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 47,71 пункта, или 0,14%, до 34 395,14 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 37,88 пункта, или 0,85%, до 4 510,04 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 219,61 пункта, или 1,58%„ до 14 138,57 пункта. Това са най-високите нива на S&P 500 и Nasdaq от повече от година..

Акциите на компанията за киберсигурност Palo Alto Networks скочиха с 2,74% а тези на MGM Resorts и Alphabet поскъпнаха съответно с 4,1% и 4,72%.

Докладът за индекса на цените на производител за юни показа по-малък от очакваното ръст на инфлацията, след като в сряда бе отчетено и забавяне при индекса на потребителските цени. Индексът PPI, който измерва какво плащат търговците на едро за стоки, се повиши с 0,1% през юни. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха увеличение от 0,2%. Основният PPI, който премахва нестабилните цени на храните и енергията, се покачи с 0,1% - също под очакванията.

На годишна основа през юни американските производствени цени са нараснали с 2,4%, забавяйки темпото си спрямо май, когато бе отчетено годишно повишение с 2,8%.

„PPI потвърди охлаждащата инфлация, показана от индекса на потребителските цени, но по-ниският от очаквания седмичен брой на молбите за помощи при безработица беше напомняне за продължаващото напрежение на пазара на труда“, каза Майк Льовенгарт от Morgan Stanley Global Investment Office.

„Засега сцената изглежда готова: Федералният резерв все още е напът да повиши лихвените проценти след няколко седмици, а инвеститорите ще преместят фокуса си върху корпоративните баланси, когато сезонът на отчетите започне“, добави Льовенгарт.

Ръст в Азия

Основните индекси на фондовите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха предимно повишения в петък, след като допълнителните данни за инфлацията в САЩ показаха по-ниски от очакваното стойности, давайки тласък на надеждите, че инфлацията може да се понижи без да отслаби пазара на труда, пише Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 записа спад от 28,07 пункта, или 0,09%, до 32 391,26 пункта, докато инвеститорите анализираха данните за индустриалното производство на Япония през месец май.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite напредна с 1,22 пункта, или 0,04%, до 3 237,7 пункта, докато индексът Shenzhen Composite се понижи с 0,90 пункта, или 0,04%, до 2 058,10 пункта. Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст от 63,16 пункта, или 0,33%, до 19 413,78 пункта.

Международният валутен фонд заяви, че икономическият растеж в Китай се забавя поради по-слабите частни инвестиции, както и забавянето на износа и намаленото вътрешно търсене.

 „Инерцията на растеж се забавя напоследък в Китай, до голяма степен поради по-слаби от очакваните частни инвестиции“, каза на брифинг говорителят на МВФ Джули Козак, акцентирайки върху скорошния спад на износа след силно представяне през първото тримесечие на годината.

„Общата картина за растеж в Китай е такава на забавяща се икономика и това е в съответствие с прогнозата, която имахме през април“, коментира тя, като отбеляза, че „актуализирана прогноза“ за Китай ще бъде отразена в следващия доклад на фонда за световна икономическа перспектива.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 37,07 пункта, или 1,43%, до 2 628,3 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 напредна със 56,2 пункта, или 0,78%, до 7 303,1 пункта, след като правителството на страната избрал Мишел Бълок за следващ управител на Резервната банка на Австралия, пренебрегвайки настоящия гуверньор Филип Лоу за втори мандат. Бълок ще бъде първата жена на този пост.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 0,64 пункта, или 0,10%, до 671,25 пункта. BGBX40 се повиши с 0,12 пункта, или 0,08%, до 146,33 пункта. BGTR30 напредна с 0,71 пункта, или 0,09%, до 758,61 пункта. BGREIT се понижи с 0,36 пункта, или 0,19%, до 190,56 пункта.

*Информацията е актуална към 12:50 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ