Европейските фондови борси започват седмицата на зелено*

Европейските фондови борси започват седмицата на зелено*

Европейските фондови борси започват седмицата на зелено*

Европейските акции регистрираха повишения в ранната търговия в понеделник, като чакат множество данни през седмицата за яснота относно икономическите перспективи, тъй като големите централни банки се застъпват за рестриктивни парични политики, пише Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете ръст от 3,16 пункта, или 0,71%, до 446,47 пункта. Индексът отчете най-рязкото си еднодневно понижение от три седмици в петък, отчитайки спад от 1%, след коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, които смекчиха увереността на инвеститорите в позицията, че лихвените проценти са достигнали своя връх.

Немският показател DAX се повиши с 61,21 пункта, или 0,4%, до 15 295,6 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 46,99 пункта, или 0,64%, 7 407,54 пункта.  Френският измерител CAC 40 регистрира ръст от 40,79 пункта, или 0,58%, до 7 085,83 пункта.

Фокусът сега е върху ключови данни за инфлацията, включително тази в САЩ и еврозоната, който ще бъдат публикувани през седмицата.

Инвеститорите също са внимателни към срещата на президента на САЩ Джо Байдън с китайския президент Си Дзинпин тази седмица по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско.

„Само фактът, че тези комуникационни линии продължават да бъдат отворени, носи атмосфера на позитивност. Ако видим някои значими заглавия, произтичащи от срещата, повече внимание ще се насочи към нея“, добави Хаторн от Capital.com.

Пазарите изглежда пренебрегват риска от спиране на работата на правителството на САЩ преди крайния срок за финансиране в края на седмицата и решението на Moody's да понижи перспективата си за кредитния рейтинг на САЩ от „стабилна“ на „негативна“.

Акциите на Novo Nordisk скочиха 3,31% до почти едномесечен връх, повишавайки индекса на здравеопазването SXDP с 1,43%, след като данните показаха, че ползите за сърдечната дейност от неговото популярно лекарство срещу затлъстяване не се дължат само на загубата не тегло.

Цената на книжата Phoenix Group скочи със 5,76% до върха на STOXX 600, след като британският спестовен фонд повиши прогнозата за генериране на пари за цялата година.

Цената на книжата на British Land се повиши с 5,23%, след като фирмата за недвижими имоти заяви, че очаква годишен ръст на наемите в горния край на предишния си прогнозен диапазон.

Затъналата в дългове шведска група за имоти SBB записа спад на акциите от 4,63%, тъй като тримесечната ѝ загуба преди облагане с данъци се увеличи.

Междувременно премиерът на Португалия Антонио Коща, който наскоро подаде оставка, каза на чуждестранните инвеститори, че страната е отворена за бизнес и иска да остане привлекателна въпреки продължаващото разследване за корупция в проекти за „зелена“ енергия.

Ръст на Уолстрийт

Американските борсови индекси регистрираха повишения в петък, възстановявайки част от загубите от преходната сесия, след като доходността по американските държавни ценни книжа се стабилизира, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 391,16 пункта, или 1,15%, о 34 283,1 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 67,89 пункта, или 1,56%, до 4 415,24 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 276,66 пункта, или 2,05%, до 13 798,11 пункта, отбелязвайки най-добрата си сесия от май насам.

Всички 11 сектора на S&P 500 се оцветиха в зелено в петък, като този на технологиите се представи най-добре, покачвайки се с 2,6%. Цената на книжата на Microsoft се повиши с 2,49% до рекорден връх. Акции на Apple, Meta, Tesla и Netflix поскъпнаха съответно с 2,32%, 2,56%, 2,22% и 2,78%.

Покачването в петък също беше достатъчно, за да помогне на трите основни индекса да запишат втори пореден седмичен ръст. S&P 500 напредна с 1,56% за седмицата, докато Dow се повиши с около 0,7%. Nasdaq се представи най-добре, отчитайки седмичен ръст от 2,4%.

Акциите отбелязаха възстановяване, тъй като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се стабилизира, след като в четвъртък напредна с повече от 10 базисни пункта.

 Скокът в доходността последва търга на облигации на Министерството на финансите и коментарите на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че може да е необходима повече намеса от централната банка за потискане на инфлацията.

Последвалата разпродажба в четвъртък също прекъсна най-дългите печеливши сери за S&P 500 и Nasdaq Composite от две години.

Независимо от неотдавнашната волатилност, устойчивата икономика помогна на акциите, въпреки че инвеститорите остават несигурни относно графика на Фед за лихвената политика, заявиха от UBS.

„Продължаващото високо ниво на незаети работни места и солидните баланси на частния сектор подкрепят нашето виждане за „меко“ икономическо приземяване“, пише Дейвид Лефковиц от UBS в бележка до клиенти. „Все пак икономическият растеж вероятно ще се забави през следващите месеци и по-нататъшните подобрения на инфлацията вероятно ще бъдат по-постепенни“, смята Лефковиц.

Разнопосочна търговия в Азия

Повечето фондови пазари в Азиатско-тихоокеански пазари регистрираха смесени резултати в понеделник, докато инвеститорите чакат нови икономически данни преди преговорите с високи залози между САЩ и Китай, предаде Си Ен Би Си.

Тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин ще се срещнат на живо за първи път от около година.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 записа ръст от 17 пункта, или 0,05%, до 32 585,11 пункта.

Инфлацията при цените на едро в Япония се е завила рязко миналия месец - знак, че натискът върху разходите постепенно намалява, според данни, публикувани от Японската централна банка.

Индексът на централната банка за цените на суровините за японските фирми се е повишил с 0,8% на годишна база през октомври, което е малко под-прогнозираното увеличение от 0,9% на годишна база в проучването на Ройтерс. Това е десети пореден месец на захлаждане на инфлацията.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се повиши със 7,56 пункта, или 0,25%, до 3 046,53 пункта, докато индексът Shenzhen Composite напредна с 10,61 пункта, или 0,56%, до 1 914,41 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст от 222,95 пункта, или 1,3%, до 17 426,21 пункта.

Листнатите в Хонконг акции на Xiaomi поскъпнаха с 1,12%, след като китайската компания за смартфони и потребителска електроника обяви рекордни продажби в различни платформи по фестивала за пазаруване в Деня на необвързаните.

От 23 октомври до края на деня на 11 ноември Xiaomi каза, че е продала продукти на стойност над 22,4 млрд. юана (3,11 млрд. долара) в платформи като Tmall и Taobao на Alibaba, JD.com, Pinduoduo и Douyin.

Alibaba и JD.com отказаха за втора поредна година да споделят общи данни за фестивала за пазаруване в Деня на необвързаните.

Южнокорейският индекс Kospi се раздели с 5,9 пункта от стойността си, или 0,24%, достигайки ниво от 2 403,76 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 регистрира спад от 27,7 пункта, или 0,4%, до 6 948,8 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха понижения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 1,10 пункта, или 0,15%, до 741,11 пункта. BGBX40 се понижи с 0,24 пункта, или 0,15%, до 156,15 пункта. BGTR30 се раздели с 0,88 пункта от стойността си, или 0,11%, достигайки ниво от 781,65 пункта. BGREIT записа спад от 0,57 пункта, или 0,30%, до 189,66 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часa

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ