Fitch: Лихвите на Фед, ЕЦБ и Bank of England ще падат плавно през 2024 г.

Fitch: Лихвите на Фед, ЕЦБ и Bank of England ще падат  плавно през 2024 г.

Fitch: Лихвите на Фед, ЕЦБ и Bank of England ще падат плавно през 2024 г.

Основните лихвени проценти на Федералния резерв (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка( Bank of England) вероятно са достигнали върховите си нива в настоящия цикъл на затягане на паричната политика, се казва в обзор на Fitch Ratings.

Следващата стъпка за всяка от трите централни банки ще бъде да намали лихвените проценти, очакват експертите на Fitch. Според тях облекчаването на паричната политика ще бъде по-бавно и плавно, отколкото финансовите пазари очакват в момента.

Според прогнозата на експертите на агенцията и трите централни банки ще намалят лихвените проценти със 75 базисни пункта до края на 2024 г. В резултат на това горната граница на лихвения диапазон на Фед ще спадне до 4,75% годишно, основната лихва на ЕЦБ - до 3,75%, а на Английската централна банка - до 4,5%.

През последните месеци Фед, ЕЦБ и Bank of England запазиха лихвените проценти без промяна на фона на доста бързото забавяне на инфлацията.

Затягането на паричната политика в САЩ, еврозоната и Обединеното кралство доведе до рязко отслабване на кредитните потоци за домакинствата и фирмите, отбелязват във Фич.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ