Goldman Sachs: Свършват запасите от злато, диаманти и цинк

Goldman Sachs: Свършват запасите от злато, диаманти и цинк

Goldman Sachs: Свършват запасите от злато, диаманти и цинк

Запасите от злато, диаманти и цинк ще бъдат изчерпани до 20 години. С такава прогноза излезе Goldman Sachs, съобщава порталът MarketWatch. Находищата на платина, мед и никел имат за запаси за още 40 години, посочват експертите на банката.

„Комбинацията от ниска концентрация на ценни метали в земната кора и малкото висококачествени находища свидетелства, че редките метали много скоро ще се превърнат в буквалния смисъл на думата в редки”, коментира Юджийн Кинг, анализатор на Goldnam Sachs.

Намаляването на запасите от ценни метали ще предизвика рязък скок на цените, прогнозира той. „Високите цени на суровините ще привлекат на пазара на редки метали нови играчи, които гонят печалби. Това от своя страна, може да стимулира търсенето на нови, обширни находища”, счита Кинг.

Пикът в добива на злато ще настъпи съвсем скоро, отбелязва на свой ред анализаторът на USAGOLD Питър Грант. „Ръст на цените на суровините заради намаляване на находищата е нещо съвсем обичайно”, добавя той.

По-рано анализатори на Bank of America Merrill Lynch излязоха с препоръка да се инвестира в злато. Според тях поевтиняване на американската валута може да вдигне цената на златото до $1300 за унция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ