Обединеното кралство преминава на полимерни банкноти

Обединеното кралство преминава на полимерни банкноти

Обединеното кралство преминава на полимерни банкноти

Британците имат само една седмица, за да похарчат последните 11 милиарда британски лири в хартиени банкноти, които останаха в обращение, преди бъдат спрени като законно платежно средство, пише Bloomberg.

От 30 септември над 360 милиона банкноти с номинал 20 и 50 лири ще бъдат спрени от употреба,  напомни Bank of England в петък. Британските граждани могат да обменят старите с нови копюри от полимер, като не явят лично в офиса на Централната банка в Лондон на Threadneedle Street или ги изпратят по пощата в определени пощенски служби. Много търговски банки също правят подмяната.

С тази кампания се слага край на прехода на Обединеното кралство към нови полимерни банкноти. Всички полимерни версии на валутата с портрет на кралица Елизабет II все още могат да се използват както обикновено, успокояват от Bank of England.

 „Всички истински банкноти на Bank of England, които са били или скоро ще бъдат изтеглени от обращение, запазват своята номинална стойност завинаги и могат да бъдат обменени на гишетата на Централната банка в Лондон“, пише The Guardian.

Полимерните банкноти бяха въведени от Централната банка през 2016 г. , слагайки край на 320 години хартиени пари във Великобритания. Кампанията започна с обмяната на банкнотата от 5 британски лири, изобразяваща сър Уинстън Чърчил.