Шефът на JPMorgan предупреди за паника на пазарите с приближаването на дефолта по дълга на САЩ

Шефът на JPMorgan предупреди за паника на пазарите с приближаването на дефолта по дълга на САЩ

Шефът на JPMorgan предупреди за паника на пазарите с приближаването на дефолта по дълга на САЩ

Пазарите ще бъдат обхванати от паника, тъй като САЩ се доближават до евентуален фалит по своя държавен дълг. Това заяви главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, цитиран от Си Ен Би Си.

Действителен фалит би бил „потенциално катастрофален“ за страната, каза Даймън пред Блумбърг в телевизионно интервю. Той очаква най-лошият сценарий да бъде избегнат, тъй като законодателите ще бъдат принудени да реагират на нарастващата загриженост.

„С приближаването до него ще има паника“ под формата на нестабилност на фондовия пазар и катаклизми при държавните облигации, каза той.

Даймън се присъедини към множество бизнес фигури и представители на администрацията, даващи ужасни прогнози за последиците от провал на опитите да се повиши или тавана на дълга на САЩ и да се позволи на най-голямата икономика в света да изпадне в неплатежоспособност по своите облигации. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че идеята, че страната може да изплати фалит, трябва да е „немислима“ и да доведе до икономическа катастрофа.

„Ако се стигне до тази точка на паника, хората трябва да реагират, виждали сме това и преди. Но това е наистина лоша идея, защото паниката се превръща в нещо, което не е добро“, каза Даймън. „Това може да засегне други пазари по света“, добави той.

Военна стая

По думите на Даймън JPMorgan, която е най-голямата американска банка с активи от около 3,7 трилиона долара, се подготвя за риска от фалит на САЩ.

Подобно събитие би засегнало финансовия свят, отразявайки се върху „договорите, обезпеченията, клиринговите къщи и определено клиентите по целия свят“, каза той.

Така наречената военна зала на банката се събира веднъж седмично, за да дискутира кризисните ситуации. Тя ще премине към ежедневни срещи около 21 май и след това към три срещи на ден, каза той.

Той призова политиците от двете основни партии в САЩ да направят компромис и да избегнат пагубен резултат от преговорите за дълга. „Моля, договорете сделка“, каза Даймън.

Други банки

В широкообхватното интервю Даймън каза, че разговаря ежедневно с ръководители на регионални банки на фона на опасенията, предизвикани от колапса на Silicon Valley Bank през март. Миналата седмица JPMorgan стана победител в търга с посредничеството на правителството за придобиване на активите на First Republic.

Регионалните банки са „доста силни“ и ще имат добри финансови резултати, но мениджърите са притеснени заради тегленето на депозити, което срина три фирми, каза той.

„Мисля, че трябва да приемем, че регионалната банкова криза ще продължи малко повече“, добави Даймън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ