Шейцарският регулатор води разследване срещу бившия директор на Credit Suisse

Шейцарският регулатор води разследване срещу бившия директор на Credit Suisse

Банковият регулатор на Швейцария (FINMA) започна разследване срещу бившия главен изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн. Това съобщи в. SonntagsBlick, позовавайки се на свои източници. Регулаторът смята, че банката „сериозно е нарушила“ изискванията за управление на риска при взаимодействие с финтех стартъпа Greensill Capital, който фалира през 2021 г. Според SonntagsBlick няколко служители на Credit Suisse са разследвани, включително Томас Готщайн.

Greensill Capital е специализирана във финансиране на веригата за доставки и продажба на дългове на компании на инвеститори. След като компанията започна да има проблеми, Credit Suisse замрази 10 милиарда долара средства, чрез които Greensill продаде своите финансови инструменти на инвеститори. Банката каза по-рано, че вече е прехвърлила 6,8 милиарда долара от фондове на Greensill към инвеститори, но значителна част от средствата все още не са преведени. FINMA вече критикува Credit Suisse за това, че не предприема отговорен подход към управлението на риска.

В началото на тази година стана известно за сериозни проблеми в Credit Suisse. През март швейцарските власти убедиха друга швейцарска банка, UBS, да купи Credit Suisse, за да я спаси от колапс.

UBS и FINMA отказаха да коментират информацията за разследването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ