Швейцарските власти обмислят сливане между UBS и Credit Suisse

 Швейцарските власти обмислят сливане между UBS и Credit Suisse

Швейцарските власти обмислят сливане между UBS и Credit Suisse

Швейцарските власти проучват всички възможни варианти за спасяването на Credit Suisse, включително принудителното сливане на банката с UBS. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. В същото време според агенцията и двете банки категорично се противопоставят на сливането.

Както UBS, така и Credit Suisse разглеждат поглъщането като крайна мярка, като се има предвид сложността, свързана с извършването на такава сделка и припокриващите се сфери на влияние. Освен това източници на Bloomberg, казват, че UBS няма желание да поеме рисковете, свързани с Credit Suisse.

Според Bloomberg сега властите в страната обмислят много варианти за бъдещето на Credit Suisse. Освен продажбата на цялата банка на UBS, има възможност тя да бъде разделена с цел по-нататъшна продажба на части на различни инвеститори.

Credit Suisse изпитва сериозни проблеми от няколко години заради поредица от шумни скандали. Банката завърши 2022 г. със загуба от 7,9 млрд. долара, което беше най-лошият резултат от 2008 г. насам. Ситуацията за швейцарската банка се влоши от внезапния фалит на Silicon Valley Bank и затварянето на Signature Bank, което предизвика огромно безпокойство на инвеститорите. На 13 март Credit Suisse заяви, че е открила "съществени недостатъци" във финансовите си отчети.

След това много експерти започнаха да говорят за факта, че Credit Suisse може да има много сериозни проблеми. Известният американски инвеститор Робърт Кийосаки каза, че очаква банката  да фалира. А най-големият акционер на Credit Suisse, Saudi National Bank, отказа нови инвестиции в швейцарската банка поради регулаторни изисквания.

Всичко това доведе до срив на цените на акциите на Credit Suisse на 15 март с 30%, поради което банката беше принудена да се обърне за помощ към Swiss National Bank. Междувременно стана ясно, че централната банка на Швейцария е одобрила отпускането на заем от Credit Suisse за около 50 млрд. швейцарски франка (53,7 млрд. долара).

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ