Време е цифровите валути на централните банки да докажат своята стойност

Време е цифровите валути на централните банки да докажат своята стойност

Време е цифровите валути на централните банки да докажат своята стойност

Европейската централна банка предприе в сряда ключова стъпка, която ни доближава с една идея по-близо до въвеждането на цифрово евро до няколко години. Това означава, че е крайно време най-новото въплъщение на парите да докаже своята стойност, предава Ройтерс.

Няколко държави въведоха цифрови валути на централните банки (ЦВЦБ), Китай изпробва прототип на юана с помощта на 200 милиона потребители, Индия се подготвя за пилотен проект, а около 130 държави, представляващи 98% от световната икономика, проучват цифровите пари.

Стъпката на ЕЦБ от сряда да създаде пилотен проект, който може да доведе до цифрова валута за 20-те държави, които използват общата валута, може да се превърне в глобален модел.

Поддръжниците му твърдят, че ЦВЦБ ще модернизира плащанията посредством нови функционалности и ще предостави алтернатива на физическите пари в брой, които, изглежда, са в упадък.

Търговските банкери обаче се притесняват от разходите и възможните отливи на депозити, тъй като клиентите биха могли да прехвърлят пари в сметки в централната банка, а развиващите се страни се тревожат, че лесно достъпният цифров долар, евро или юан може да предизвика хаос в техните системи.

Какво представляват парите?

Планът на ЕЦБ "е много важен и голяма част от останалия свят го следи отблизо", казва Джош Липски, който ръководи глобалния мониторинг на ЦБДЦК в Атлантическия съвет.

"Тя е една от най-големите централни банки, така че предостави отговори на въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот и киберсигурността, както и с възможността да се използва офлайн, това ще бъде от съществено значение".

Преди пет години Централните банки се принудиха да предприемат действия, тъй като Facebook представи планове за отделна валута. Сега обаче политиците все още не са успели напълно да убедят повечето хора  защо имаме нужда от ЦВЦБ.

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който наблюдава работата на банката по цифровото евро, заяви, че това ще помогне за "осигуряване на бъдещето" на валутата и ще намали прекомерна зависимост от платежните системи на базираните в САЩ кредитни карти.

Но експертите не са убедени

"Все още не е ясно какво може да се направи с ЦВЦБ при търговията на дребно, което не би могло да се възпроизведе и с парите на търговските банки", каза управляващият директор на Barclays за напреднали технологии Лий Брейн, който е участвал в някои от проектите на Bank of England за цифрова лира.

"Потенциално се нарушава част от единството на парите", каза той, като посочи риска от двустепенна система, ако на ЦВЦБ бъдат позволени различни функционалности или правила за разкриване на данни в сравнение с банковите сметки.

"Всичко това се свежда до въпроса: какво представляват парите?"

Не е ясно дали Федералният резерв на САЩ или Японската централна банка ще пуснат ЦВЦБ на дребно.

Индия би могла да бъде по-ефективна тестова среда от Китай, тъй като икономиката ѝ е по-отворена.

За разлика от тях Канада и някои други страни вече се отдръпват от идеята, докато повечето, които вече използват ЦВЦБ, виждат много слаб интерес.

Данните от този месец от Бахамските острови, които пуснаха първата в света цифрова валута през 2020 г., показват, че личните трансакции с техния SandDollar са намалели с 11 % през първите седем месеца на годината, докато зарежданията на портфейли са спаднали четири пъти.

В документ на Международния валутен фонд (МВФ) от май публичното приемане на нигерийската електронна валута е описано като "разочароващо слабо", като 98,5 % от портфейлите дори не са били използвани.

"Сегашното ниво на приемане на електронната валута отразява ранния етап на осведоменост за ЦВЦБ", заяви централната банка на страната в писмен отговор на въпроси, като добави, че то е било "в съответствие" с очакванията.

Бо Ли, заместник-управляващ директор на МВФ, заяви този месец, че многостранният кредитор помага на десетки държави с планове за ЦВЦБ и скоро ще публикува ръководство за употреба. Той изгражда така наречената платформа XC, предназначена за обработване или "уреждане" на трансакциите в ЦВЦБ.

Джош Липски от Атлантическия съвет заяви, че това, наред с технологичния избор, който правят ЕЦБ и Индия, би могло да доведе до определянето на световен стандарт, както това стана с VHS в началото на ерата на видеокасетите.

Той допълни, "основният въпрос" за разработването на ЦВЦБ е: "Как това подобрява финансовата система? Това е разковничето".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ