Фотосюжет: Разходка до ръба на космоса

Екипажът на Galactic 02 в "свободен полет". Снимка: virgingalacti.com
Фазата на ускорение на VSS Unity. Снимка: virgingalactic.com
Нагоре, към звездите...Снимка: virgingalactic.com
"Чувстваш се като част от Вселената!", възкликна 18-годишната Анастасия Майерс, която бе една от тримата туристи на борда на първия официално осъществен комерсиален суборбитален полет на Virgin Galactic.
Космическият самолет за многократна употреба с ракетен двигател VSS Unity на компанията на Ричард Брансън излетя тази нощ  от космодрума "Америка" в Ню Мексико и след това успешно се приземи в мисията, известна като Galactic 02.
На борда бяха общо шестима души - командирът на космическия самолет и бивш астронавт на НАСА Си Джей Стърков, пилотът Кели Латимър и Бет Моузес, главният инструктор на Virgin Galactic, който обучи екипажа преди полета.
Те отведоха до ръба на космоса и трима частни пътници, сред които бяха треньорката по здраве и уелнес Кийша Шахаф и 18-годишната ѝ дъщеря Анастасия Майерс. Двете са от Антигуа и са първата двойка майка и дъщеря, които се отправи заедно към звездите. 
Според Space.com Шахаф е спечелила мястото си на борда на Galactic 02 в рамките на конкурс за набиране на средства от Space for Humanity, организация с нестопанска цел, която се стреми да демократизира космическите пътувания. Дъщеря ѝ, която е вторият най-млад човек полетял към космосаизучава философия и физика в университета в Абърдийн, Шотландия. Полетът отбелязва като постижение и най-много жени, летели в една мисия в космоса.
Третият член на туристическия екипаж е бившият олимпиец Джон Гудуин, който е участник в Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. като кануист. На 80-годишна възраст Гудуин е първият олимпиец, предприел пътуване в космоса, и вторият пътник с болестта на Паркинсон, осмелил се да участва в суборбитален полет.
„Когато през 2014 г. бях диагностициран с болестта на Паркинсон, бях решен да не го оставя да попречи на живота ми пълноценно. И сега за мен да отида в космоса с болестта на Паркинсон е напълно магическо“, каза той. „Надявам се това да вдъхнови всички останали, изправени пред трудности, и да им покаже, че предизвикателствата не трябва да ги възпрепятстват или спират да преследват мечтите си“, каза Гудуин.
Въпреки че VSS Unity не достига орбита, траекторията на полета позволява на пътниците да преживеят няколко минути безтегловност и да видят Земята отгоре. 

След успеха на този полет, компанията на сър Ричард Брансън вече планира следващия старт под името Galactic 03.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ