18 млади британки заминали при джихадистите през 2014 г.

18 млади британки заминали при джихадистите през 2014 г.

18 млади британки заминали при джихадистите през 2014 г.

Общо 22 жени са пътували от Великобритания до Сирия през 2014 г., за да се присъединят към бруталната екстремистка групировка „Ислямска държава". Само четири от тях са били на възраст над 20 години. Това съобщава старши националният координатор по борба с тероризма Хелън Бол пред Би Би Си, цитирана от Би Би Си.

Най-малко пет от жените са били на възраст 15-16 години.

Бол коментира, че проблемът с британските момичета, които се присъединяват към радикалните ислямисти, се задълбочава.

„Колкото повече всеки, които пътува, разбере този проблем, бъде предупреден и бдителен, толкова по-добре", обяснява антитерористът.

Тази информация идва малко, след като три изчезнали британски ученички бяха заснети на автобусна спирка в Турция.

Две 15-годишни и едно 16-годишно момиче напуснаха домовете си в Лондон в средата на февруари и се качиха на самолет за Истанбул. Вярва се, че целта на момичетата е била да пресекат сирийската граница и да се присъединят към „Ислямска държава".

Миналата година 16-годишни близначки избягаха от дома си в Манчестър и се качиха на самолет за Турция. По-късно пресякоха границата със Сирия. През декември миналата година бе попречено на друга ученичка, искаща да се присъедини към „Ислямска държава", да излети за Турция. Самолетът й бе блокиран от полицията на пистата.

По данни на полицията се предполага, че общо 60 британки са отпътували за Сирия, за да се присъединят към джихадистите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ