Автомобилната индустрия - един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика

Автомобилната индустрия - един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика

Автомобилната индустрия - един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика

„Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в икономиката. Нейният дял е нараснал от 1 до 5% за последните осем години. В същото време броят на заетите лица се е увеличил до 50 000 души. България може да се гордее не само с историята на автомобилостроенето в страната, но и с настоящето развитие на този бранш”,  заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на официалното откритие Automotive Expo Sofia.

В момента се наблюдава засилен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и тенденции за разширение на бизнеса на вече присъстващи в България компании. В аутомотив сектора в момента са в процес на реализация около 12 проекта на фирми като ЕТЕМ, Visteon, Melexis, Odelo Farba, Leoni, Voss Automotive, Sensata, Bosch и др. на обща стойност над 500 млн. евро. Благодарение на тези инвестиции в сектора се очаква да се разкрият нови 50 000 работи места.

Дългосрочният фокус на Automotive Cluster Bulgaria, с подкрепата на правителството, е в две направления: привличане на големи OEM производители и развитие на R&D (Research and Development)  дейности, свързани с електро и автономни автомобили.

Инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансова стабилност, географската близост до основните пазари на Западна Европа и автомобилните клъстери. Важно конкурентно предимство са най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз, продължаващото подобряване на административната среда и не на последно място най-ниските оперативни разходи в ЕС, в съчетание с наличието на подготвени специалисти.

„Аутомотив клъстерът е добра основа за популяризирането на този бизнес в страната и работата му трябва да се надгражда“, сподели министър Дончев.

В програмата на международната конференция представителите на глобалния и български аутомотив бизнес видяха забележителни презентации, които надникнаха с повече от 30 години напред в бъдещето на автомобила.

Международно изложение за нови тенденции, технологии и компоненти, части и аксесоари, сервизно оборудване - Automotive Expo Sofia ще продължи до  октомври.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември