Драскотини и наранявия по джантите. Ето какво да направите

 Драскотини и наранявия по джантите. Ето какво да направите

Драскотини и наранявия по джантите. Ето какво да направите

Често, когато сме с колата си, се сблъскваме с изпитанията на пътя. Това могат да бъдат неравности или дупки. Гумите са единствената, която свързва автомобила и пътя и са особено засегнати в такива моменти, но джантите също могат да се повредят.  

Но какво да правим, ако повредим джантите си? Да ги поправим, да купим алуминиеви джанти втора ръка или нови? В тази статия ще намерите отговора. 

С какво се характеризират алуминиевите джанти?

Алуминиевите джанти са изработени от метална сплав, която освен че е устойчива и лека, е по-гъвкава от други материали. Това ви позволява да имате джанти, които са с по-атрактивен дизайн и в същото време достатъчно сигурни. 

Естетическата страна не е единствената точка в полза на този тип джанти, които се монтират най-вече на по-мощни автомобили. Те се представят по-добре и от техническа гледна точка. В състояние са да управляват въздушните потоци към спирачните дискове, като така е по-малко вероятно да бъдат подложени на прегряване през летния сезон.

Алуминиевите джанти също повишават аеродинамиката на автомобила, като подобряват ефективността на спиране и управление. Цената на този тип джанти е значително по-висока от тази на железните модели.

Този вид джанти обаче имат и своя минус - ако имат вдлъбнатини, няма да е достатъчно да ги поправите веднага с чук. Вместо това ще се нуждаят от по-специализирано лечение.

Как се ремонтират джанти?

След удар в дупка или след неумело паркиране в близост до тротоар, ще трябва да излезете от автомобила и да проверите степента на повредата. В случай на наранявания или вдлъбнатини има различни процедури, които да следвате.

Какво да направите, ако джантата е вдлъбната?

Ако има вдлъбнатини на една или повече джанти, шофирането може да бъде опасно, тъй като и гумите могат да бъдат засегнати. Най-правилно е да се обърнете към сервиз, в който майсторът да се опита да изправи джантата. Ако вдлъбнатината е прекалено голяма, ще бъде необходимо да я смените изцяло. 

В случай че не искате да отделяте голяма част от бюджета си, винаги можете да се обърнете към магазин за авточасти втора употреба. В магазин, който се е доказал на пазара, ще ви предложат алуминиеви джанти с гаранция за произход и качество. 

Какво да направите в случай на драскотини?

По-чести са повърхностните драскотини, които могат да се появят по лицевата част на джантата. За разлика от вдлъбнатините, драскотините могат да се поправят с ремонтен комплект за джанти 

Ето и инструкции стъпка по стъпка:

  • На първо място е необходимо да демонтирате колелото и да го измиете с обезмасляващ продукт.

  • След като изсъхне, ще трябва да шлайфате повредената зона, за да изгладите или дори напълно да премахнете драскотините.

  • Накрая просто нанесете от крема в комплекта. Използвайте гъбичка и кръгови движения.

Този метод е безпогрешен при повърхностни драскотини, но ако те са по-дълбоки, джантата е добре да се пребоядиса.

Важно е да не подценявате тези видове щети на автомобила. Джантите и гумите са основните рецептори за вибрации по време на движение. Те са и основния елемент за безопасност на водача и пътниците. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ