Ford временно спира производството на най-продавания автомобил в САЩ

Ford временно спира производството на най-продавания автомобил в САЩ

Ford временно спира производството на най-продавания автомобил в САЩ

Ford временно спира производството на пикапа си F150 - най-продавания автомобил в САЩ след пожар в завод на важен доставчик на части, предаде Франс прес.

Новината бе съобщена при спешно организирана телефонна конференция и ще доведе до временното затваряне на основния завод за сглобяване на F 150 в Диърборн, Мичиган. В това предприятия работят 4000 души, които ще се окажат в техническа безработица.

В началото на седмицата 3600 работници от втория завод за производството на F 150 в Канзас сити, Мисури, бяха принудени да си останат по домовете.

Ford обясни, че не разполага с важни части, за да произвежда пикапа. Това е станало след експлозия преди седмица в завод на доставчика му Meridian Lightweight Technologies, чийто основен акционер от 2013 година е китайската група Wanfeng Auto Holdings.

Търговците на автомобили разполагат със запаси, уточни Ford.

F 150 е най-продаваната кола в САЩ и основният източник за печалбите на Ford.

Миналата година марката със синята овална емблема е пласирала на пазара 900 000 пикапа от този модел при базова цена от 46 700 долара. През април продажбите му нараснаха с 4 на сто на годишна основа.

Производството в General Motors, Fiat Chrysler и Mercedes-Benz също е нарушено заради спиране на доставки от Meridian Lightweight.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ