Автомобили

Германският завод на Tesla получи получи условен лиценз за започване на производство

Германският завод на Tesla получи получи условен лиценз за започване на производство

Американската компания за електрически автомобили Tesla получи условен лиценз да започне производство в своята гигафабрика близо до Берлин, съобщи министерство на околната среда на провинция Бранденбург, цитирано от Ройтерс.

По този начин се слага край на продължилото осем месеца отлагане на работата на завода за 5 млрд. евро.

Гигафабриката, която е от ключово значение за амбициите на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да победи лидера на европейския пазар Volkswagen, първоначално трябваше да стартира прозиводство миналото лято.

Най-големият германски автомобилостроител е лидер на пазара за електрически автомобили в Европа с 25% дял в сравнение с 13% за Tesla.

Премиерът на германската провинция Бранденбург Дитмар Войдке заяви по време на брифинг, че решението е „голяма стъпка в бъдещето“, като добави, че заводът на Tesla ще бъде основен индустриален и технологичен двигател за Германия и региона.

До момента са назначени около 2600 от общи 12 хил. служители, които се очаква да работят в завода, съобщиха местните синдикати миналия месец. Tesla води преговори с множество доставчици на части в региона, за да набави възможно най-много компоненти на местно ниво, намалявайки времето за чакане и разходите.

Условният лиценз не означава, че компанията може веднага да започне производство на автомобили. За целта Tesla трябва да изпълни редица условия по отношение на използването на вода и контрола върху замърсяването на въздуха.

Едва след като компанията получи оперативно разрешение, тя ще може да започне да строи електрически коли в завода в близост до германската столица. Очаква се немската гигафабрика да произвежда над 500 000 електромобила годишно.

Tesla планира да докаже, че отговаря на поставените условия в рамките на следващите две седмици.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ