Honda предвижда 68% спад в годишната печалба

Honda предвижда 68% спад в годишната печалба

Honda предвижда 68% спад в годишната печалба

Японската Honda Motor Co прогнозира 68% спад на годишната оперативна печалба до 10-годишно дъно, като глобалното търсене на автомобили се очаква да се понижи заради пандемията на коронавирус. Третият автомобилен производител в страната на изгряващото слънци очаква печалбата да спадне до 200 милиарда йени (1,89 милиарда долара) през годината до края на март 2021 г., което е най-слабото от 2010/11 г. насам и оценките на анализаторите, информира Ройтерс.

Honda подкрепя 6% намаление на годишните продажби на автомобили след 40% понижение през тримесечието през юни, което доведе до оперативна загуба от 113,7 милиарда йени.

Глобалните автомобилни производители търпят голям удар от пандемията, която затвори фабриките за превозни средства през тази година и намали броя на клиентите в автокъщите.

Производителят на кросоувъра CR-V и компактния хечбек Fit очаква тази година да продаде 4,5 милиона автомобила срещу 4,79 милиона за миналата година и прогнозира 16-процентен спад на продажбите в Северна Америка. 

„Ако настоящата ситуация продължи такъв вид, в който е в момента, ние смятаме, че ситуацията няма да се влоши, но ще отнеме време търсенето да се възстанови до нивата от преди пандемията“, коментира изпълнителният вицепрезидент Сейджи Курайши.

Въпреки по-слабите продажби в Северна Америка, Honda очаква годишните продажби в Азия да се увеличат с 8%.

Китай, един от най-големите пазари на Honda, се превърна в ярко място за много световни автомобилни производители, тъй като търсенето на най-големия автомобилен пазар в света се възстановява по-бързо, отколкото в други страни.

Honda излезе "на червено" за второ поредно тримесечие и отчете най-лошата си оперативна загуба от март 2009 г. насам.

Въпреки страховитите си перспективи, Honda се справя с пандемията по-добре от конкурентите си Nissan Motor Co (7201.T), Mitsubishi Motor Corp (7211.T) и Mazda Motor Corp (7261.T), които през миналата седмица прогнозираха рекордни загуби за година. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ